U ZDK nakon smrti osiguranika ne može se vršiti refundacija za lijek Tocilizumab

9848d11f235b469aebb62763664b4011
Podijelite vijest

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, po važećem Zakonu o zdravstvenom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine, ne može nakon smrti pacijenta izvršiti refundaciju sredstava za kupovinu lijeka Tocilizumaba ili Acterme, koji se koriste za liječenje ležećih pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica ili Općoj bolnici Tešanj – kazala je Feni pomoćnica direktora ZZO ZDK Indira Mundžić.

Pojašnjava kako je Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH iz 1997. godine, koji je lex specialis, “decidno rečeno da prava koja osiguranim licima pripadaju, po ovom zakonu, ne mogu se ugovorom mijenjati ni prenositi na druga lica, niti se mogu nasljeđivati”.

– ZZO ZDK, poštujući član 7. tog zakona, ne može izvršiti refundaciju sredstava datih za kupovinu lijeka nakon smrti pacijenta. Smatramo da ovo, nažalost, nije sretno rješenje ni za nas ni za pacijenta. Međutim, dok ne dođe do promjene Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, mi smo u obavezi da ga primjenjujemo – podvlači pomoćnica Mundžić.

ZZO ZDK, koji je 15. aprila ove godine donio odluku o refundaciji svojim osiguranicima troškova nabavke tih lijekova za liječenje infekcije COVID-19, naknadno je, kako bi svojim osiguranicima olakšao pristup potrebnim lijekovima, dopunio spomenutu odluku te omogućio da same bolnice nabavljaju lijek te traže refundaciju troškova od ZZO ZDK.


Podijelite vijest