U ZDK se očekuje koalicija SDA,DF i HDZ

U Zeničko-dobojskom kantonu najverovatnija je koalicija koju će sačinjavati SDA, DF i HDZ, saznaje RTVZE iz Kantonalnih odbora ovih stranaka.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Sporazum koji je SDA na državnom nivou postigla sa Demokratskom frontom trebao bi važiti i biti spušten i na niže nivoe, izjavila je danas za RTV Zenica Alma Kratina, predsjednica Kantonalnog odbora DF Zeničko-dobojskog kantona.

Prema njenim riječima, DF će insistirati na programskim načelima sa kojima je i učestvovao u predizbornoj kampanji, prije svih rješavanju ekonomskih pitanja. S druge strane u HDZ-u ZDK ne bježe od ulaska u koaliciju koja se očekuje na kantonalnom nivou, tim prije jer na osnovu izbornog rezultata koalicije koju su predvodili, imaju dva mandata u kantonalnoj skupštini.

Predsjednik Ivica Ćurić očekuje da SDA, kao pobjednička stranka, kaže koga želi kao partnera u ovom Kantonu.

-Očekujemo da participiramo u vlasti shodno podršci koju smo dobili na izborima, suština je izjave Ivice Ćurića. Predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK Mirsad Zaimović je potvrdio da bi pomenute tri stranke trebale činiti većinu u ovom kantonu, a isti scenarij očekuje i na višim nivoima vlasti.

-Nadam se da ćemo sa njima (HDZ) postići dogovor, kazao je Zaimović.

RTVZE