Portal 072info

U ZDK u narednom periodu u fokusu borba protiv korupcije u zdravstvu

Direktorica fondacije “Infohouse”, članice mreže nevladinih organizacija “Account”, založila se za intenzivniju prevenciju i borbu protiv korupcije, posebno u oblasti zdravstva, koja bi trebala biti prioritet u 2019. godini

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za borbu protiv korupcije predstavio je predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, te javnih ustanova u tom kantonu prvi Izvještaj o provođenju Akcionog plana za borbu protiv korupcije za period 2017-2019. godina.

– Priprema izvještaja je bila zahtjevan posao i ZDK je među prvima uradio ovaj izvještaj i javno ga prezentirao. Akcionim planom je predviđeno 109 aktivnosti koje su izvršene od 60 do 80 posto, u zavisnosti da li su utvrđeni rokovi ili se provode kontinuirano – kazala je predsjednica Tima Meliha Omerspahić.

Među oblastima koje nemaju zadovoljavajuće rezultate, zbog objektivnih ili subjektivnih razloga, je oblast zdravstva, koja će zbog toga biti u fokusu u narednom periodu, za što je preporuke, na prijedlog Tima, usvojila i Vlada ZDK.

Pored zdravstva, nezadovoljavajući rezultati postignuti su i u borbi i prevenciji korupcije u oblasti javnih nabavki.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Hazim Šabotić naglasio je kako je ova agencija zagovarala profesionalizaciju Tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije, što je prošle godine i učinjeno tako da ZDK sada ima profesionalno tijelo.

Tim je u protekle dvije godine aktivno radio kako bi uspostavio koordinirajući sistem sa svim institucijama u provođenju strateških dokumenata, ali i širih antikorupcijskih aktivnosti, te se nadaju da će u narednom periodu imati podršku u materijalnom opremanju, kadrovskom popunjavaju kao i utvrđivanju ovlaštenja i pozicioniranja kroz zakonsku regulativu.

Dženana Alađuz, direktorica fondacije “Infohouse”, članice mreže nevladinih organizacija “Account”, založila se za intenzivniju prevenciju i borbu protiv korupcije, posebno u oblasti zdravstva, koja bi trebala biti prioritet u 2019. godini.

– Po mom iskustvu, Tim Vlade ZDK za borbu protiv korupcije je najkooperativniji od svih, što puno znači u današnjem vremenu i zbog toga ih snažno podržavamo – kazala je Alađuz.

Nakon prezentacije izvještaja, članovi Tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije održali su sastanak sa 30 antikorupcijskih koordinatora u provođenju Akcionog plana, na kojem je istaknut značaj i način primjene Aplikacije za proaktivno praćenje provođenja antikorupcijske strategije i akcionih planova “Proaktivni monitoring”, koju je APIK sačinio uz pomoć OSCE-a, a koju trebaju koristiti sve institucije ZDK, saopćeno je iz kantonalne Pres-službe.

Podijelite članak
  • 32
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box