Portal 072info

U ZDK-u obilježavanje Svjetskog dana osoba sa invaliditetom

Javna ustanova “Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica”, u saradnji sa Udruženjem gluhih i nagluhih osoba Zenica, obilježila je Svjetski dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, posjetom Osnovnoj  školi „Mak Dizdar” i vrtiću „Sead Škrgo”, te prezentiranjem znakovnog jezika i načina komuniciranja sa gluhim osobama.

– Ova aktivnost imala je za cilj da najmlađoj populaciji približi značaj problema gubitka sluha, te da se pruži doprinos edukaciji o poteškoćama komunikacije osoba sa gubitkom sluha, kao i razbijanju stigmatizacije – ističe direktor Instituta Senad Husienagić.

Istovremeno svim osnovnim školama na području Zeničko-dobojskog kantona distriburirani su plakati sa znakovnim jezikom, koji je ‘maternji jezik populacije gluhih ljudi’.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u sklopu podrške i razvoja senzibiliteta društva prema problemima s kojima se susreće ova populacija će pokrenuti i internu edukaciju svojih zaposlenika na polju poznavanja znakovnog jezika, u saradnji sa Udruženjem gluhih i nagluhih osoba Zenica.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box