U ZDK-u otkupljeno skoro trećina manje maline nego prošle godine

U ZDK-u otkupljeno skoro trećina manje maline nego prošle godine

Pozitivna je okolnost da je cijena za malinu veća skoro za 100, a za kupinu oko 80 posto

Bosna i Hercegovina na strana tržišta godišnje izveze 1,1 milijarde KM, dok se u isto vrijeme uvozi poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 3,1 milijarde KM, što predstavlja deficit od dvije milijarde KM – kazao je na današnjem okruglom stolu u Zenici o temi “Održivost poljoprivredne proizvodnje“ Enver Avdić, vlasnik firme ESOF iz Bugojna.

Okrugli stol o stanju bh. poljoprivrede održan je u sklopu 9. sajama poljoprivrede i organske proizvodnje i narodnog stvaralaštva “OPENS 2019“, čiji je organizator Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, koje je i na ovaj način željelo dati doprinos održivosti tog sektora.

Evropska unija, navodi Avdić, za podršku poljoprivredi izdvoji 35 posto ukupnog budžeta, dok se u Federaciju BiH izdvaja 2,3 posto budžeta, dok je usvojenom strategijom predviđeno da taj procenat bude između četiri i šest posto.

Avdić ističe da je bh. poljoprivredi potrebna i “dubinska“ analiza stanja, da bi se ustanovilo šta treba podsticati.

Budućnost proizvodnje na prostoru BiH zbog promjene klime, Avdić vidi u proizvodnji u zatvorenom prostoru, kao što to rade Španija, Turska, Izrael…

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Emir Tutmić ističe kako su današnjim skupom pokušali uvezati sve aktere koji sudjeluju u lancu proizvodnje i plasmana proizvoda.

Vlada ZDK je, napominje Tutmić, kao strateške proizvodnje označila sektore peradarstva i malinarstva. Ove je godine, kaže, otkupljeno 20-30 posto manje maline i jagodičastog voća nego prošle godine.

-Pozitivna je okolnost da je cijena za malinu veća skoro za 100, a za kupinu oko 80 posto pa su, zavisno od sorte, otkupljivači plaćali 2,5 do 2,7 KM za malinu, a za kupinu do 1,2. Ovim smo se približili nekim cijenama koje omogućavaju da zadržimo proizvodnju. Ukupno je na području ZDK otkupljeno preko 2.000 tona, a proizvođači koji su proizveli iznad 700 kilograma imaju pravo na poticaj od 0,25 KM po kilogramu- napominje Tutmić.

Firma ESOF posjetila je danas i JU Dom porodica Zenica, koja brine o djeci bez roditeljskog staranja te su tom prilikom uručili donaciju od 1.000 KM u novcu te još toliko u poljoprivrednim proizvodima za rad njihove kuhinje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE