Portal 072info

U ZDK-u poboljšanje mikrobiološke ispravnosti vode

Na području Zeničko-dobojskog kantona tokom decembra zabilježeno je poboljšano stanje mikrobiološke ispravnosti vode u gradskim vodovodima i ostalih vodnih objekata, a došlo je do pogoršanja stanja mikrobiološke ispravnosti namirnica, saopćeno je iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo ZDK-a.

Kontrolom stanja mikrobiološkog kvaliteta vode iz lokalnih vodnih objekata, ustanovljeno je da dolazi do značajnog variranja mikrobiološke ispravnosti vode iz lokalnih vodnih objekata, u skladu sa stanjem okoliša, vodnih objekata i meteorološkoj situaciji. Hemijski kvalitet vode iz gradskih vodovoda je poboljšan, ali je povećan broj neispravnih uzoraka vode za piće na fiziko-hemijsku analizu iz drugih vodnih objekata, i zbog toga iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo preporučuju urgentno uvezivanje ovog nadzora u sistem.

Na području ZDK-a došlo je i do blagog pogoršanja sanitacije i higijene usluživanja u objektima u odnosu na prošli mjesec, tako je zabilježeno 5,4 posto pozitivnih briseva iz područja higijene, što je znak blagog pogoršanja. Neispravnih uzoraka namirnica na standardnu fizičko-hemijsku analizu nije bilo, što pokazuje da je i dalje prisutan zadovoljavajući trend održavanja standardne zdravstvene ispravnosti namirnica s ovoga aspekta.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box