U ZDK-u u 2018. registrovano 1.047 oboljelih od malignoma

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) za područje Zeničko-dobojskog kantona kontinuirano vodi evidenciju o broju oboljelih od malignoma, putem registra koji se “puni” prikupljenim podacima iz “Prijava oboljelog od maligne neoplazme”.

Te prijave su, prema važećim propisima, obavezni dostavljati nadležni ljekari svih nivoa zdravstvene zaštite, koji utvrde oboljenje. Kako navode iz Instituta, ovu obavezu ne ispunjavaju svi, pa se podaci iz Registra moraju uzeti sa izvjesnom rezervom, odnosno oni ovise od ažurnosti prijavljivača.

Prema podacima iz Registra INZ, na području ZDK-a tokom 2018. godine zabilježeno je ukupno prijavljenih 1.047 oboljelih od malignih neoplazmi (kancera), od čega 566 (54 posto) se odnosi na muškarce, a 481 (46 posto) na žene.

Godinu ranije, 2017. broj prijavljenih oboljelih je bio 1.067, što znači da je broj evidentiranih neznatno manji u odnosu na prethodnu, ali i ranije godine, navodi se u Izvještaju INZ-a.  

Najviše oboljelih je starosne dobi iznad 65 godina (543 prijavljenih slučaja ili 52 posto), zatim za dob od 50 do 64 godine (402 prijavljenih ili 39 posto), dobi 25-49 godina (95 prijavljenih ili devet posto), dobi od 15-24 godina (tri prijavljena slučaja ili manje od jedan posto), 0-6 godina (tri prijavljena slučaja), te na kraju od 7-14 godina (jedan prijavljen slučaj).

Prosječna starost oboljevanja od malignih neoplazmi je, kod oba spola, 65 godina.

Na osnovu pristiglih prijava u Institutu kažu da se može govoriti o nekoliko vodećih malignih neoplazmi kod muškaraca i kod žena. Vodeće maligne neoplazme kod muškarca su neoplazme pluća i bronhija 22,9 posto oboljelih, prostate 9,7 posto, kolorektalni (rak debelog crijeva) 6,8 posto, jetre 5,1 posto.

Vodeće maligne neoplazme kod žena su karcinom dojke 19,5 posto, bronhija i pluća 8,6 posto, pankreasa 5,2 posto, saopćeno je iz Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

GODISNJICA
MARKETING