U ZDK uspostavljen model “Jedna knjiga – jedan predmet”, građani pozdravili ovo rješenje

D72FE724 FC73 42B9 83A0 CFA38CDA31AF
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona koju predvodi Kakanjac Mirnes Bašić uspostavila je u školskoj 2021/2022. godini model “Jedna knjiga – jedan predmet” što je naišlo na opće odobravanje od strane građana. Ovaj model donosi velike olakšice, posebno roditeljima, jer prošlost postaju apsurdi po kojima, primjera radi, učenik nižeg razreda nije mogao koristiti udžbenike svoga starijeg brata ili sestre. Dešavalo se da, na primjer, učenik u jednoj školskoj godini, zbog promjene mjesta boravka promijeni i školu, a to je značilo i kupovinu novih udžbenika za isti razred jer se u drugoj školi koriste drugi udžbenici.

ČITAJ JOŠ:  SDA ZDK uputila otvoreno pismo premijerki Amri Mehmedić

Ovim konceptom Vlada ZDK je izrazila i opredijeljenost da u konačnici omogući besplatne udžbenike za sve razrede osnovnih škola. Godišnje se za nabavku udžbenika iz kantonalnog budžeta izdvaja oko 600.000 KM, a plan je da svi učenici u osnovnim školama imaju besplatne udžbenike koji će se po dotrajalosti obnavljati.


Kao znak podrške ovom konceptu i nastojanjima Vlade ZDK, načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević je pred početak nove školske godine posjetio sve kakanjske osnovne škole i predstavnicima škola uručio knjige za svih 305 kakanjskih prvačića.

ČITAJ JOŠ:  Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja razriješen zbog utvrđenih nepravilnosti u radu

GODISNJICA
MARKETING