U ZDK započela druga faza Projekta poboljšanja poslovnog okruženja

U ZDK započela druga faza Projekta poboljšanja poslovnog okruženja

rsz_fotografija

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona, u sastavu: Mirko Trifunović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Romana Brkić, ministrica za pravosuđe i upravu, Rifat Delić, ministar unutrašnjih poslova i Dženan Begović, šef Ureda premijera, učesnik je trodnevne konferencije na temu „Uloga lokalnih i regionalnih vlasti u promociji EU građanstva“ u okviru EU projekta AdriGov (Adriatic Operational Governance Plan) i konferencije Asocijacije agencija lokalne demokratije ALDA 2013, koja se u periodu 18- 20. aprila održava u Puli.

U ime Zeničko-dobojskog kantona na skupu se obratila Romana Brkić, ministrica za pravosuđe i upravu.

Asocijacija agencija lokalne demokratije ALDA i njene Agencije lokalne demokratije prisutne su na području JI Evrope od 1993. godine, od kada je razvila veliki broj projekata i aktivnosti koje podupiru lokalnu demokratiju i aktivno sudjelovanje građana u Evropi. U ovoj regiji, Agencije lokalne demokratije su pratile proces tranzicije nakon rata i sada aktivno podržavaju proširenje Evropske unije na području JI Evrope. Njihovo djelovanje bilo je usklađeno sa stvarnim potrebama lokalnih zajednica i u partnerstvu s gradovima domaćinima. ALDA i Agencije blisko sarađuju s Vijećem Evrope i sudjeluju u programima Glavne uprave za proširenje EU, te u programima Evropa za građane.

U okviru posjete Puli, delegacija Zeničko-dobojskog kantona će se tokom dana sastati sa Vivianom Benussi, zamjenicom župana Istarske županije, Valeriom Drandićem, načelnikom Županijske uprave, Orianom Otočanom, pročelnikom za međunarodnu suradnju i evropske integracije, Alenom Damijanovićem, pročelnik za gospodarstvo i Miodragom Čerinom, pročelnikom Kabineta župana. U sjedištu Istarske županije će se razgovarati o međusobnoj saradnji, a na temelju potpisanom Sporazuma o saradnji 2004. između ZDK i Istarske županije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE