U Zenici će biti obilježen Svjetski dan bez automobila

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

I ove godine brojni građani će se priključiti obilježavanju Svjetskog dana bez automobila, a na društvenoj mreži Facebook napravljen je i event za ovaj dan.

“XXIII zenička kritična masa – proslavimo na pedalama Svjetski dan bez automobila koji se obilježava 22. septembra. Ovaj dan, građani trebaju obilježiti na simboličan način – ostaviti automobile bar na jedan dan i pokusati koristiti alternativne načine prevoza (bicikl, javni prevoz, pa čak i vlastite noge!) te naravno, uz to se i zabaviti ????
~~~~~~~~~
OKUPLJANJE: u 17 sati na Glavnom gradskom trgu
START VOŽNJE: u 17.30
~~~~~~~~~
Nakon zajedničke vožnje planirana je projekcija kratkog aktivističkog filma “Dva točka – duplo više!” u 19 sati u Gradskom muzeju.

Ovaj film je nastao kao rezultat šestomjesečnog projekta koji je za cilj imao povezivanje mladih iz dvije lokalne zajednice: Zenice i Banje Luke, u svrhu podizanja svijesti o biciklu kao prevoznom sredstvu i stilu života ali i o biciklu kao rješenju za mnoge probleme iz oblasti transporta i prostornog planiranja.

Vrijeme trajanja filma je oko 25 minuta i prikazuje različite događaje iz Milana, Zenice i Banje Luke. Projekat je realizovan uz podršku SHL (Schuler Helfen Leben) fondacije, uz saradnju Centra za životnu srednu iz Banja Luke i Udruženja mladih “Priroda i društvo” iz Zenice.
~~~~~~~~~
Sa radošću vas pozivamo na jedno lijepo biciklističko druženje: “povedite” vaše ljubimce na dva točka, provozajmo se zajedno gradom i uživajmo uz osvježenje i ciklo-filmić – Dva točka, duplo više!”, navodi se u pozivu.