Portal 072info

U Zenici danas oko 1.000 učesnika manifestacije „Pješačenjem do zdravlja“

Planinarsko društvo „Željezara“ Zenica i grad Zenica organizovali su danas tradicionalnu manifestaciju „Pješačenjem do zdravlja“. Svi učesnici krenuli su od šoping centra u Zenici do planinarskog doma na Smetovima, udaljenog oko 8 kilometara od Zenice.

Ova manifestacija svake godine okuplja sve veći broj učesnika i planinarskih društava iz Bosne i Hercegovine, ali i susjednih država. Ramo Šeper, član Upravnog odbora PD „Željezara“ rekao je za Anadolu Agency (AA) kako ova manifestacija traje još od prije rata u Bosni i Hercegovini.

„Ova manifestacija ima poseban značaj pored planinarstva, s obzirom da u ovu manifestaciju uključujemo i građane koji nisu članovi planinarskih društava, studente, učenike te druge. Iz godine u godinu ova manifestacija dobija impozantnu cifru ljudi, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz regiona, Hrvatske i Srbije, te nama udaljenijih gradova BiH, poput Bihaća, Bugojna…“, rekao je Šeper.

Šeper napominje da će broj vjerovatno preći hiljadu učesnika, te je pozvao građane da se pridruže manifestaciji i druže se u prirodi. Enver Beganović, predsjednik Planinarskog društva „Željezara“, rekao je kako će svi učesnici imati obezbijeđen čaj i grah na Smetovima.

„Manifestacija se organizuje svake godine, a nakon okupljanja učesnika krenut ćemo prema Smetovima. Za sve učesnike obezbijeđen je čaj te grah u planinarskom domu na Smetovima, a sve uz pomoć grada Zenice. Mi smo obezbijedili vodiče te pripadnike Gorske službe spašavanja u slučaju vanrednih situacija“, rekao je Beganović.

Predsjednik Planinarskog društva „Zmajevac“ iz Vrdnika, iz Srbije, Smajil Mašić rekao je kako je njihovo društvo zvanično najstarije u Srbiji, te da podržavaju današnju akciju

„Ovo su naši dobri prijatelji koji naše akcije posjećuju redovno, pa smo i mi odlučili podržati njihovu akciju. Prevalili smo oko 330 kilometara, ali to nije mnogo za dobro prijateljstvo i dobro druženje“, istakao je Mašić.

Manifestacija će trajati čitav dan, a za cilj ima promociju planinarenja te zdravog načina života.

Anadolija

Podijelite članak