U Zenici i tokom augusta prekoračenja zagađenja zraka

Na području grada Zenice i tokom augusta su zabilježena dnevna prekoračenja zagađenja zraka, podaci su mjesečnog izvještaja Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Zavoda za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona.
 
U odnosu na juli ove godine, zabilježeno je povećanje maksimalnih dnevnih koncentracija sumpordioksida SO2 na mjernoj stanici “Institut“ za 87,6, na mjernoj stanici “Crkvice“ za 17,3, a na mjernoj stanici “Tetovo“ za 15,7 posto.

Tako je dnevna prosječna koncentracija sumpordioksida SO2, iznad 125 μg/m3 zraka, izmjerena na ekološkoj stanici na “Institutu“ tokom sedam dana, na mjernom mjestu “Tetovo“ 12 dana i mjernom mjestu “Crkvice“ 17 dana.

Dozvoljena prekoračenja su tri dana u godini.

Tokom augusta zabilježeno je povećanje prosječnih dnevnih koncentracija sumpordioksida SO2 na mjernoj stanici “Institut“ čak za 68,6, na mjernoj stanici “Crkvice“ za 40,1, a na mjernoj stanici “Tetovo“ smanjenje za 17,7 posto, u odnosu na juli ove godine.

Dnevne koncentracije lebdećih čestica tokom augusta nisu prelazile 250 μg/m3 na mjernom mjestu “Institut“ i “Tetovo“, a nije dozvoljeno da dnevna koncentracija ukupnih lebdećih čestica od 250 μg/m3 bude prekoračena u toku kalendarske godine. 

Copy

Izmjerene su smanjene vrijednosti prosječnih koncentracija ukupnih lebdećih čestica na mjernoj stanici “Institut“ za oko dva, a na mjernoj stanici “Tetovo“ za gotovo pet posto, u odnosu na juli 2015. godine. 

Istovremeno, zabilježeno je povećanje maksimalnih vrijednosti lebdećih čestica na mjernoj stanici “Institut“ za 29,6, a na mjernoj stanici “Tetovo“ smanjenje za više od pet posto, u odnosu na juli 2015. 

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo u izvještaju su istakli da se uočava trend porasta vrijednosti prosječnih dnevnih koncentracija sumpordioksida SO2 na mjernom mjestu “Institut“, a trend smanjenja na mjernom mjestu “Crkvice“, kao i trend smanjenja prosječnih vrijednosti ukupnih lebdećih čestica na mjernim mjestima “Institut“ i “Tetovo“.
 
Također, kako se navodi, uočava se trend povećanja maksimalnih vrijednosti koncentracija SO2 na svim mjernim mjestima i trend povećanja maksimalnih dnevnih koncentracija lebdećih čestica na mjernom mjestu “Institut”, a smanjenja na mjernom mjestu “Tetovo”, u odnosu na prošli mjesec. 

Fena

Prethodni članakAbedin Mujezinović uspješan na utrci na 800 metara u Prijepolju
Sljedeći članakPredstavljena knjiga “Nebeska tajna Nikole Tesle” autora Senada Durana