Portal 072info

U Zenici na ‘Trgu 7. februar’ obilježena godišnjica protesta

Najavljeni mirni protesti građana na Trgu “Alije Izetbegovića” okupili su svega pedesetak zainteresovanih građana, koji su došli da obilježe prošlogodišnje proteste i da još jednom ukažu da njihovi zahtjevi i poslije 365 dana čekanja nisu ispunjeni te ostaju i dalje ‘na čekanju’ nove vlasti.

Plato na kojem su se okupili građani privremeno je, samo za ovu priliku, preimenovan u „Trg 7.februar“, kao podsjećanje na proteste i nemire od prošle godine, kada je bilo i razbijanja javnih objekata. Novih zahtjeva nema, kazala je jedna od govornica na okupljanju, jer su „zahtjevi isti, ali pozivamo da danas budu zaista mirni protesti“.

– Ovo nije komemoracija, ovo je samo podsjećanje da smo još tu, dakle da postoji građanski aktivizam ili neka to zove kako ko hoće. ‘Trg 7.februar’ smo samo simbolično nazvali ovo okupljanje da podsjetimo vlast da postojimo – rekao je Feni Goran Jerkić, član plenuma.

U drugom dijelu organiziranih protesta u mimohodu, kada im se pridružio veliki broj sugrađana, prošetali su gradom do općinskog trga gdje su u razrušenoj fontani postavili papirni lik nazvan „Spomenik građaninu BiH“, nakon čega su se učesnici protesta razišli.

Istovremeno dok su održavani protesti veliki broj službenih osoba je osiguravao nekoliko objekata koji su protekle godine bili oštećeni ili opljačkani. Ove godine nije zabilježen niti jedan incident tokom održavanja današnjih protesta.

Fena

Podijelite članak