U Zenici obilježen 23. april – Međunarodni dan djeteta (FOTO)

FOTO: Benjamin Hazić
FOTO: Benjamin Hazić
FOTO: Benjamin Hazić
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Međunarodni dan djeteta – 23. april tradicionalan je i važan praznik u Republici Turskoj. Na ovaj dan 1920. godine osnivač moderne Republike Turske, Mustafa Kemal Ataturk, na Narodnoj skupštini poklonio je djeci zemlju. Od tada sva djeca Turske širom svijeta obilježavaju ovaj dan.

Dan djeteta se organizuje u cilju širenja bratstva, ljubavi i prijateljstva među djecom i pružanja doprinosa u izgradnji svijeta u kojem će svako živjeti u miru.

U Bosni i Hercegovini se od 1993. godine obilježava Međunarodni dan djeteta, kada su turski vojnici u okviru mirovnih snaga došli u Bosnu i Hercegovinu, a posebno u Zenici s obzirom da je u našem gradu bilo sjedište Turske brigade, pa bataljona, a potom i Turske jedinice mirovnih snaga.

Ta tradicija se nastavlja s obzirom da danas zajedno Turska vojna misija u BiH-Zenica, Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH Zenica i Turski kulturni centar organizuju manifestaciju državnog praznika Republike Turske-Dan djeteta.

Prigodnim kulturno-zabavnim programom u kojem su svoje učešće zauzeli Ansambl Bosniafolk, Zanin Berbić, Naida Stupar i mnogi drugi učesnici obilježen je 23. april – Međunarodni dan djeteta.