U Zenici obilježen Dan autizma

U Zenici obilježen Dan autizma

autizam9

Svjetski dan autizma, 2. april, obilježilo je danas Udruženje Svijet u slikama, predstavivši jedan od uspješnih modela u radu na osposobljavanju autističnih osoba. Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju održala je radionicu za roditelje djece sa autizmom.

– Zabrinjava činjenica da u proteklih 18 godina nije došlo do pomaka na uspostavljanju sistema u radu na osposobljavanju osoba sa teškoćama iz autističnog spektra, niti do povećanja kapaciteta centara za autizam, – ocijenila je danas Nirvana Skopljak, stručni saradnik u zeničkom Udruženju Svijet u slikama.

– Ništa bolje nije ni u oblasti dijagnostike, rane interevencije, a podrška roditeljima skoro da i ne postoji. Bez toga se kod osoba suočenih sa ovim poremećajem razvijaju se nepoželjni obrasci ponašanja, invaliditet se povećava, a izgledi za osamostaljivanje sve su manji, – ukazala je tokom rada okruglog stola na temu „Svijet u slikama-novi model za autizam“.

U našoj zemlji najveći broj djece s autizmom provode život odsječeni od društva i u potpunoj ovisnosti od porodice. Mnogi od njih nikad ne nauče ni osnovne načine komunikacije. S obzirom na nepostojanje zvaničnih mehanizama rane intervencije i kvalitetne podrške obrazovnom sustavu, nekolicina nevladinih organizacija koja pomažu djeci s poteškoćama u razvoju su jedini izraz društvene brige za ovu djecu.

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji značajno utiče na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a karakterističan je i po stereotipnom i repetitivnom ponašanju. Nerijetko se povezuje sa genijalnošću.

Incidencija ovog poremećaja se povećava iz godine u godinu. Čak 1 među 50 djece školske dobi (2 posto) ima smetnje koje ukazuju na postojanje poremećaja iz autističnog spektra, što opravdava ocjenu svjetske organizacije “Autism Speaks” da, iako se ne radi o bolesti, nego poremećaju, autizam poprima razmjere epidemije. Smatra se da će ove i narednih godina u svijetu biti više djece sa dijagnozom autizma nego raka, dijabetesa i AIDS-a zajedno.

(rtvze)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE