EFC1A5C2 C5F7 438E B5DA 656BE06B2CE7
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

U organizaciji Gradske uprave Zenica danas je obraćanjima, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća, obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanost obilježavanja ovog značajnog datuma počela je kod spomen-kosturnice “Papirna”, a centralno obilježavanje u organizaciji Gradske uprave Zenica pred nikada večim brojem građana upriličeno je na spomen-obilježju “Kameni spavač”.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio Vernes Menzilović gradski vijećnik koji je poručio kako ne smijemo zaboraviti značajne datume iz naše historije.

“Prije 29 godina naši narodi i narodnosti BiH, na demokratski održanom referendumu, glasali su za državu koja treba biti nezavisna, suverena, demokratska. Sa preko 99 procenta građani BiH su odabrali nezavisnu državu.

Međutim, u ratu smo se morali izboriti za njenu nezavisnost. Svi oni koji su dali živote u odbrani BiH, kao i najbolji sinovi Bosne koji su ugradili svoje živote u odbrani države, ne smiju biti zaboravljeni. Naše mlađe generacije moraju znati da nemamo rezervnu domovinu.

A792EB33 28B8 493D 8DC3 E8B7BE94AE7F

Naša zemlja je BiH, država ravnopravnih naroda, gdje ima mjesta za sve”, poručio je Menzilović.

Brojne delegacije položile su cvijeće i odale počast, a cjelokupnu svečanost muzičkim sadržajima posvećenim BiH uveličao je hor “Kasiopeja”.