U Zenici obilježen Međunarodni dan civilnih žrtava rata (FOTO)

U Zenici obilježen Međunarodni dan civilnih žrtava rata (FOTO)

IMG_9721
Foto: Benjamin Hazic

Udruženje građana i članova porodica civilnih žrtava rata Općine Zenica obilježilo je 11. juli, Međunarodni dan civilnih žrtava rata. Na centralno spomen obilježje "Kameni spavač" položeno je cvijeće i odata počast stradalim civilima na području općine Zenica. 

– Izricanje presude po žalbi Radovana Karadžića danas u Haškom tribunalu čin je neprimjeren i sramotan, – istakla je ovom prilikom Hedija Trako, članica Udruženja porodica i članova civilnih žrtava u Zenici i majka jedne od prvih i najmlađih civilnih žrtava rata u Zenici. 

Danas se Haški tribunal očitovao po zahtjevu Radovana Karadžića od prošlog mjeseca za izricanje oslobađajuće presude za genocid u sedam bh. općina, Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

– Mogao je to biti bilo koji drugi datum, ali ne i današnji, – kaže Trako.

– Ovo mjesto treba da podsjeća mladje generacije na sve civilne žrtve agresije na našu državu, medju kojima je i 8.000 žrtava srebreničkog genocida, – kazao je član Komisije za obilježavanje značajnih datuma Općinskog vijeća Zenica, Elvir Purić. 

Poseban cvijet položen je za najmladju žrtvu ukopanu danas u Memorijalnom centru u Potočarima bebu bez imena, bebu porodice Muhić. Cvijeće su položile delegacije Općine Zenica, zeničkog Udruženja porodica civilnih žrtava rata, Socijaldemokratske partije Zenica i ustanove Doma za stara lica. 

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica