Portal 072info

U Zenici održan sastanak sa predstavnicima otkupljivača malina

U gradskoj upravi Zenice danas je održan sastanak sa predstavnicima otkupljivača malina sa područja Grada Zenica i to Midhatom Haračićem iz Opšte Zadruge Pronatura Zenica, Henry Tjahjoko i Gordanom Marković iz Delta Frosta, podružnice firme Delta trade d.o.o. Zenica.

Predstavnici otkupljivača su ovom prilikom upoznali prisutne o problemima sa kojima se susreću, a koji su uzrokovani niskim otkupnim cijenama malina na evropskom tržištu.

Marković je navela da su troškovi održavanja hladnjače i pripreme za dalji plasman zamrznute maline ogromni što je u konačnici dovelo do gubitaka u poslovanju protekle godine.

Cijene da bi se stanje u ovim firmama donekle stabilizovalo ukoliko bi otkupna cijena maline iznosila 1,60 KM po kilogramu.

Senada Sejmenović, viša stručna saradnica za oblast poljoprivrede u gradskoj upravi istakla je da Grad Zenica prepoznaje važnost poljoprivrede i postojanje ovakvih oblika poduzetništva.

Ove godine je u budžetu Grada za podsticaj poljoprivredne proizvodnje planirano 2.000.000,00 KM i veliki broj programa čiji je cilj pružiti podršku razvoju ove djelatnosti na području Grada Zenica.

Predstavnici gradske uprave izrazili su spremnost da zajedno sa otkupljivačima malina rade na prevazilaženju prepreka sa kojima se susreću u poslovanju.

Akta.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box