U Zenici održana 2. Skupština „Saveza udruženja poslodavaca ZDK“

U Zenici je održana 2. Skupština „Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK“.

Sjednicu Skupštine je pozdravnim govorom otvorio gdin Maid Buljubašić, Predsjednik Skupštine Saveza (Udruženje privrednika Doboj Jug). U radnom dijelu Skupštine, Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK gdin Mladen Perić (Udruženje poslodavaca ZENICA) podsjetio je prisutne da je Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK formiran u oktobru 2014.godine.

Savez je formiralo 5 udruženja poslodavaca sa područja ZDK iz općina: Doboj Jug, Olovo, Zavidovići, Zenica i Žepče. U protekloj godini formirano je još 5 općinskih udruženja poslodavaca i to u općinama Usora, Kakanj, Maglaj, Vareš i Breza. I ovih 5 općinskih udruženja poslodavaca je pristupilo Savezu udruženja/udruga poslodavaca ZDK, tako da Savez sada okuplja 10 od 12 općinskih udruženja poslodavaca, što ga čini najbolje organiziranim kantonalnim udruženjem poslodavaca na području Federacije Bosne i Hercegovine. Savez će u narednom periodu raditi na priključenju i ostalih općinskih udruženja u rad Saveza.

U ovoj godini najvažnija aktivnost u radu Saveza će biti utvrđivanje reprezentativnosti Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK na strani poslodavaca na području Zeničko-dobojskog kantona. Savez će u najkraćem periodu pokrenuti pitanje utvrđivanja reprezentativnosti pred Ministarstvom za rad i socijalnu politiku ZDK.

Skupštini su pored predstavnika 10 od 12 općinskih udruženja poslodavaca sa područja Zeničko-dobojskog kantona prisustvovali i gosti iz političkog života i to: Ministar za razvoj poduzetništvo i obrt FBIH – gdin Amir Zukić; Premijer Vlade ZDK – gdin Miralem Galijašević; Ministar privrede ZDK – gdin Zvonimir Anđelić i Predsjedavajuća Skupštine ZDK, – gđa Draženka Subašić.

Posebno je značajno naglasiti i veliki odaziv predstavnika ostalih udruženja poslodavaca: Predsjednik Udruženja poslodavaca FBIH – gdin Safudin Čengić, Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BIH – gdin Amir Hadžić, Predsjednik Udruženja LINK Mostar – gdin Tomislav Majić, kao i predstavnika Udruženja poslodavaca BPK Goražde, Privredne komore ZDK, Ljekarske komore ZDK, te dva velika privredna subjekta sa područja ZDK, Mittal Steel iz Zenice i Natron – Hayat iz Maglaja.

Skupština Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK je bila idealna prilika da poslodavci porazgovaraju o aktuelnim problemima, ali i o budućoj poslovnoj saradnji. Kao veoma vruća i aktuelna tema je ponovno naglašeno formiranje Ekonomsko- socijalnog vijeća ZDK, kao mjesta gdje bi vlasti, poslodavci i sindikati trebali naći zajednički modus za privredni napredak Zeničko-dobojskog kantona.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE