Portal 072info

U Zenici održana vježba zbrinjavanja povreda u kući

Volonteri Crvenog križa grada Zenica organizovali su danas pokaznu vježbu zbrinjavanja povreda nastalih u domovima povodom Svjetskog dana prve pomoći, koji se obilježava druge subote u mjesecu septembru, javlja Anadolija.

Uz info-štand i podjelu edukativnih letaka koji su nastali u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane, volonteri Crvenog križa održali su i pokaznu vježbu zbrinjavanja povreda nastalih u kući.

image

.

Mirela Hodžić, sekretar Crvenog križa grada Zenica, rekla je kako je današnja pokazna vježba namijenjena prvenstveno starijoj populaciji građanstva te kako da oni sami sebi pomognu i pruže pomoć dok ne stigne stručna pomoć.

Naglasila je kako Crveni križ ima nekoliko programa tokom cijele godine te da Crveni križ grada Zenica, ali i na nivou cijele države, ima veliki broj volontera.

image

.

Haris Husejnagić, volonter je Crvenog križa grada Zenica i autor ovogodišnjeg scenarija za pokaznu vježbu, također je učestvovao u pokaznoj vježbi te naglasio kako je volonterski rad izuzetno bitan radi sticanja radne navike, a da volontiranje u organizaciji poput Crvenog križa znači i spašavanje života.

Nakon pokazne vježbe održane na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, koja je za cilj imala pokazati kako mogu nastati povrede u domaćinstvu te kako ih zbrinuti, volonteri Crvenog križa su završili aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći.

image
Oslobodjenje.ba
Podijelite članak