Portal 072info

U Zenici ogranizovana Evropska sedmica robotike

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Centar za mlade INPUT u okviru EU Robotics Week (Evropske sedmice robotike  organizovao niz radionica za djecu i mlade u Gradu Zenici.
EU Robotics Week (ERW) projekat je namijenjen promociji robotike, programiranja i STEM edukacije u gradovima Evrope.

ERW je osnovan 2011. godine na Evropskom forumu za robotiku, te se od tada jednom godišnje, ove godine u periodu od 16. do 26. novembra, obilježava sedimica robotike širom Evrope i održavaju se radionice, predavanja, takmičenja, izložbe – bilo šta, što bi omogućilo da se robotika i tehnologija predstave što široj populaciji i prvenstveno djeci. Naravno, događaji nisu ograničeni samo na jednu  sedmicu, ali ih se najviše planira baš za ovu pomenutu sedmicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ove godine učešće je uzeo i Centar za mlade INPUT iz Zenice gdje su organizovali besplatne radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce u Gradu Zenici iz oblasti mBot, Arduina, Lego Mindstorms i Micro:bit programiranja. Kroz 7 radionica koje su organizovane od 20.11.2018.godine do 28.11.2018.godine prošlo je oko 200 učenika od kojih se većina susreće prvi put sa robotičkim komponentama. Šest radionica su realizovali po školama, a sedmu završnu radionicu u prostorijama Centra za mlade INPUT, gdje se okupio veliki broj djece mladih i njihovih roditelja koji su uživali u radionici robotike i programiranja.

Radionice je vodio prof. Adi Salčinović, profesor i predsjednik INPUT centra, gdje su učenici imali priliku da sastavljaju robote od lego kockica, sklopove, led diode, robote i programirali iste.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Učenici su izrazli veliku zainteresovanost za robotikom, tako da u skorije vrijeme planiramo organizovati  razne edukacije iz oblasti robotike i programiranja za svu zainteresovanu djecu i mlade od 4 do 20 godina, kazao je prof. Salčinović.
Pored ovih aktivnosti, dva učenika i njihov profesor iz INPUT-a su u periodu od 16.11. do 19.11.2018. godine sa još  35 učenika i njihovih nastavnika iz Zenice, Kiseljaka, Vareša, Tuzle, Sarajeva posjetili i Augsburg (Njemačka) gdje se održala centralna svečanost obilježavanja Europske sedmice robotike 2018.

Inače u BiH je obilježena Evropska sedmica robotike u 4 grada i to: Zenici, Varešu, Sarajevu i Mostaru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)