U Zenici okrugli stol na temu Mediji u službi javnosti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U povodu 3.maja – Svjetskog dana slobode medija Društvo novinara BiH, u suradnji s Misijom OESS-a u BiH održat će 5. maja u Zenici okrugli stol na temu “Mediji u službi javnosti”.

“Svjetski dan slobode medija je dan kada se razgovara o temeljnim principima slobode medija, kada se osvrćemo na slobodu medija u svijetu, upozoravamo na neovisnost medija i zaštitu neovisnosti, ali i odajemo počast kolegama-novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao”, ističu iz Društva novinara BiH.

Podsjećaju kako je prema Indeksu medijskih sloboda u svijetu, od 180 rangiranih zemalja BiH smještana na  65. mjesto, Srbija na 66., Hrvatska 74., Crna Gora 106., Makedonija 111.,a  Slovenija na 37. mjesto mjesto.

ČITAJ JOŠ:  Porastao izvoz prehrambenih proizvoda

Iz Društva novinara BiH ističu kako se Bosna i Hercegovina već duži niz godina bori s političkim pritiscima na novinarstvo i novinare te naglašavaju neophodnost da se u najskorije vrijeme riješi nastala i nikad prestala kriza oko javnih emitera.

Upravo neovisni, slobodni i pluralistički mediji su ti koji mogu biti ključ za vladavinu prava i biti jamac transparentnosti i odgovornosti. Sve nas to dovodi do pitanja na koje ćemo dati i odgovor na okruglom stolu, a ono se odnosi na to da li su i kako – Mediji u službi javnosti?! Društveni procesi i stalna turbulencija tržišta, dovode i do kompliciranih odnosa medija i javnosti. U ovoj kompliciranoj situaciji u kojoj funkcionira BiH javnost, osnovno je pitanje da li je i koliko je današnje novinarstvo samo odgovorno za nastalu situaciju podilazeći politikama i koliko se može izdići iz takve situacije, smatraju u Društvu novinara BiH.

ČITAJ JOŠ:  Izviđačka akcija "Porodični dani"

Sa profesijom iznad svega, svakako je poruka koju želimo da prenesemo na ovaj dan 3. maja, naglašavajući da je zaštitu novinara i borbu protiv nekažnjavanja utvrdila Opća skupština UN-a, i time pozvala države da spriječe nasilje protiv novinara, da se suzbije nekažnjavanje počinitelja i doprinese razvitku slobodnog i sigurnog okvira za rad novinara, dodaju iz Društva.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine je najstarije društvo koje svoju funkciju obavlja već čitavo stoljeće i na taj način promovira postulate etičnosti, morala, podrške profesiji i vrijednostima u novinarstvu. Društvo okuplja novinare i stvaraoce pisane riječi širom Bosne i Hercegovine.

ČITAJ JOŠ:  Put do mora: U BiH se dijeli ova karta na Facebooku, očito je i zašto (FOTO)
GODISNJICA
MARKETING