AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U povodu 3.maja – Svjetskog dana slobode medija Društvo novinara BiH, u suradnji s Misijom OESS-a u BiH održat će 5. maja u Zenici okrugli stol na temu “Mediji u službi javnosti”.

“Svjetski dan slobode medija je dan kada se razgovara o temeljnim principima slobode medija, kada se osvrćemo na slobodu medija u svijetu, upozoravamo na neovisnost medija i zaštitu neovisnosti, ali i odajemo počast kolegama-novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao”, ističu iz Društva novinara BiH.

Podsjećaju kako je prema Indeksu medijskih sloboda u svijetu, od 180 rangiranih zemalja BiH smještana na  65. mjesto, Srbija na 66., Hrvatska 74., Crna Gora 106., Makedonija 111.,a  Slovenija na 37. mjesto mjesto.

Iz Društva novinara BiH ističu kako se Bosna i Hercegovina već duži niz godina bori s političkim pritiscima na novinarstvo i novinare te naglašavaju neophodnost da se u najskorije vrijeme riješi nastala i nikad prestala kriza oko javnih emitera.

Upravo neovisni, slobodni i pluralistički mediji su ti koji mogu biti ključ za vladavinu prava i biti jamac transparentnosti i odgovornosti. Sve nas to dovodi do pitanja na koje ćemo dati i odgovor na okruglom stolu, a ono se odnosi na to da li su i kako – Mediji u službi javnosti?! Društveni procesi i stalna turbulencija tržišta, dovode i do kompliciranih odnosa medija i javnosti. U ovoj kompliciranoj situaciji u kojoj funkcionira BiH javnost, osnovno je pitanje da li je i koliko je današnje novinarstvo samo odgovorno za nastalu situaciju podilazeći politikama i koliko se može izdići iz takve situacije, smatraju u Društvu novinara BiH.

Sa profesijom iznad svega, svakako je poruka koju želimo da prenesemo na ovaj dan 3. maja, naglašavajući da je zaštitu novinara i borbu protiv nekažnjavanja utvrdila Opća skupština UN-a, i time pozvala države da spriječe nasilje protiv novinara, da se suzbije nekažnjavanje počinitelja i doprinese razvitku slobodnog i sigurnog okvira za rad novinara, dodaju iz Društva.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine je najstarije društvo koje svoju funkciju obavlja već čitavo stoljeće i na taj način promovira postulate etičnosti, morala, podrške profesiji i vrijednostima u novinarstvu. Društvo okuplja novinare i stvaraoce pisane riječi širom Bosne i Hercegovine.