Portal 072info

U Zenici organiziran sastanak timova za posjete starijim i iznemoglim osobama

Naslovna 696x522 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U četvrtak, 03. septembra 2020. godine u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zenica organiziran je sastanak kome su prisustvovali: muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim ef. Malanović sa saradnicima, glavni imam Medžlisa IZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica, kao i saradnici na projektu MIZ Sarajevo i MIZ Zenica.

Sastanak je organiziran kako bi se analizirao rad timova oformljenih pri medžlisima Islamske zajednice Sarajevo i Zenica koji su u proteklom periodu posjećivali osobe starije životne dobi, a bila je to i prilika za razmjenu iskustava stečenih u dosadašnjem radu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, Rijaset Islamske zajednice u BiH, na prijedlog Ureda za društvenu brigu, odobrio je realizaciju projekta „Pomoć starijim i iznemoglim osobama-kućna njega“, koji se kao pilot projekat  realizira na području Medžlisa IZ Sarajevo i Medžlisa IZ Zenica.

Cilj projekta je razvijanje solidarnosti i empatije sa starijim osobama koje zbog različitih životnih okolnosti žive same, te njihovo socijalno uključivanje i popravljanje kvaliteta života. Navedeni ciljevi ostvaruju se kroz posjete imama i volontera koji ovim osobama pomažu u obavljanju kućnih poslove: održavanju higijene, nabavljanju hrane, kupovini lijekova, ali isto tako i socijalnom interakcijom sa ovim osobama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Do sada je na području Sarajeva i Zenice obavljeno preko 1000 ovakvih posjeta, a projekat će, u ovoj fazi, biti nastavljen do kraja godine.

Muftija Dizdarević ukazao je na značaj prisustva Islamske zajednice u svim fazama života njenih članova, posebice u situacijama kada se susreću sa teškim životnim iskušenjima, te istakao da ovim i sličnim projektima Islamska zajednica pokazuje kako bdije nad potrebama svojih članova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ istakao je da je namjera da se projekat u sljedećoj fazi proširi na područje cijele Bosne i Hercegovine, gdje bi u realizaciju bili uključeni studenti fakulteta Islamske zajednice i učenici medresa. Prilikom ove posjete  Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ uručio je donaciju 100 prehrambenih paketa i 40 novčanih bonova namijenjenih za navedeni projekat na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Isto tako, bitno je napomenuti da Ured stipendira  dvoje studenata koji su  angažovani u ovom projektu.

Mr. Jakub ef. Salkica zahvalio se rukovodiocu Ureda za društvenu brigu na pomoći u realizaciji ovoga, ali i drugih projekata koje realizira Medžlis Islamske zajednice Zenica, te istakao da je medžlis i u ranijem periodu pomagao starijim osobama, posebno onima u stanju socijalne potrebe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na kraju sastanka prisutni su zaključili da je projekat Ureda za društvenu brigu koji se realizira na području ova dva Medžlisa, a uz pomoć Mreže mladih Muftijstva sarajevskog, od značajne važnosti jer se time razvija senzibilitet i empatija kod mladih prema osobama treće životne dobi.

Podijelite članak
  • 11
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Od večeras u Zenici Drive-in kino na platou parkinga Shopping centra “Džananović”

072info.com

Grad Zenica realizacijom sporazuma o vansudskoj nagodbi ostvario uštede od 300.000 KM

072info.com

ZENICA: U stanu pronađen pištolj i šest metaka, uhapšena jedna osoba

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)