Portal 072info

U Zenici organiziran simpozij plastičnih hirurga u BiH

U organizaciji Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH, Zenica je bila domaćin simpozija i godišnje skupštinu ovog udruženja na kojoj su uručena i priznanja zaslužnim hirurzima koji su dali svoj doprinos za razvoj ove medicinske oblasti u BiH.

Na simpoziju su priznanja uručena prof. dr. Boriši Staroviću, prim. dr. Ismetu Deliću, prim. dr. Ivi Halasu, prof. dr. Halidu Hujiću i prim. dr. Borisu Blagojeviću.

Zatim je organiziran stručni program o estetskoj hirurgiji, rekonstruktivnoj, mikrohirurgiji i hirurgiji šake, a nakon čega je upriličen kratki kurs dermoskopije za plastične hirurge koji je obavio prim. dr. Jadran Bandić iz Beograda.

Kako je kazao Prof. dr. Reuf Karabeg, predsjednik udruženja, riječ je o impozantnom skupu koji je okupio brojne plastične hirurge iz BiH sa međunarodnim sudjelovanjem hirurga iz Beograda.

– Kada mi stariji odemo u penziju ili promijenimo radno mjesto, trebaju ljudi koji dođu na naše mjesto biti kopetentni i da se ne osjeti naš odlazak. To je suština ovog skupa i educiranja – kazao je dr. Karabeg i dodao:

“Napredak struke i nauka, tj medicine u cijelosti,ne smiju biti zaustavljeni bez obzira na ekonomsku situaciju“, naglasivši da mu je posebno drago da su današnjem simpoziju prisustvovale kolege i kolegice iz skoro većine centara gdje i da će po povratku kućama biti značajno kompetentniji za dobrobit pacijenata. „Na simpoziju se govorilo o najznačajnijim oblastima plastične hirurgije, uključujući estetsku hirurgiju, mikrohirurgiju, hirurgiju tumora, hirurgiju šake“, zaaključio je prof. dr Reuf Karabeg posebno istakavši da su svi prisutni imali kratki „kurs dermoskopije za plastične hirurge“ koji je održao Prim dr Jadran Bandić iz Beograda.

“Napredak struke i nauka, tj medicine u cijelosti,ne smiju biti zaustavljeni bez obzira na ekonomsku situaciju“, naglasivši da mu je posebno drago da su današnjem simpoziju prisustvovale su brojne kolege i da će po povratku kućama biti značajno kompetentniji za dobrobit pacijenata. „Na simpoziju se govorilo o najznačajnijim oblastima plastične hirurgije, uključujući estetsku hirurgiju, mikrohirurgiju, hirurgiju tumora, hirurgiju šake“, rekao je dr. Karabeg.

Domaćin današnjeg simpozija Prim. mr. dr Nedžad.Dizdarević  se također zahvalio predsjedništvu udruženja/udruge plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u Bosni Hercegovini na organizaciji ali i odluci da se ovako značajna naučni skup održi u Zenici “Posebno mi je drago što sam imao čast da budem domaćin ovako uvaženom skupu i time omogućimo da četiri specijalista iz Kantonalna Bolnica Zenica predstave svoje radove”

avaz

Podijelite članak