U Zenici otvorena izložba igračkih konzola (FOTO)

U Muzeju grada Zenice sinoć je otvorena izložba igračkih konzola pod nazivom “Power up” u kojoj je predstavljena kratka historija video igara, piše Patria.

Autor izložbe je Alen Karamehić koji se zahvalio Samiru Lemešu, koji je za vrijeme rata sklonio djecu sa ulica i učio programiranju. Autor je njemu posvetio ovu izložbu.

– Sigurno bi trebalo na fakultetima više forsirati programiranje i dizajn, jer ljudi na igricama zarađuju milione. U Sloveniji su napravili svjetski poznatu igricu “Talking Tom” i u Hrvatskoj također prave igre, samo mi ništa – izjavio je Karamehić i dodao da je ovo prva izložba ovog tipa u regiji.

Od eksponata izložene su sljedeće konzole: atari 2600, zx spectrum, C64, Amstrad cpc 464, NES, Sega Mega Drive, SNES, Amiga 1200, PC, N64, PS1 i Sega Dreamcast. Od ručnih konzola: Nintendo Gameboy, Gameboy Color, Sega Game Gear, Gameboy Advance, Nintendo DS, PSP i PS Vita.

Posjetioci su imali priliku odigrati neku od omiljenih igara na sada već zastarjelim igračkim konzolama i vratiti se u prošlost.

Patria

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE