Portal 072info

U Zenici otvorena izložba igračkih konzola (FOTO)

U Muzeju grada Zenice sinoć je otvorena izložba igračkih konzola pod nazivom “Power up” u kojoj je predstavljena kratka historija video igara, piše Patria.

Autor izložbe je Alen Karamehić koji se zahvalio Samiru Lemešu, koji je za vrijeme rata sklonio djecu sa ulica i učio programiranju. Autor je njemu posvetio ovu izložbu.

– Sigurno bi trebalo na fakultetima više forsirati programiranje i dizajn, jer ljudi na igricama zarađuju milione. U Sloveniji su napravili svjetski poznatu igricu “Talking Tom” i u Hrvatskoj također prave igre, samo mi ništa – izjavio je Karamehić i dodao da je ovo prva izložba ovog tipa u regiji.

Od eksponata izložene su sljedeće konzole: atari 2600, zx spectrum, C64, Amstrad cpc 464, NES, Sega Mega Drive, SNES, Amiga 1200, PC, N64, PS1 i Sega Dreamcast. Od ručnih konzola: Nintendo Gameboy, Gameboy Color, Sega Game Gear, Gameboy Advance, Nintendo DS, PSP i PS Vita.

Posjetioci su imali priliku odigrati neku od omiljenih igara na sada već zastarjelim igračkim konzolama i vratiti se u prošlost.

Patria

Podijelite članak

Počitajte još

U Zenici najskuplje gorivo na području BiH

072info

ZENICA Dokazana salmonela kod više od 30 radnika „Arcelor Mittala“

072info

Kvalitet zraka u Zenici bolji nego prošle godine, ali daleko od zadovoljavajućeg

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box