U Zenici otvorena “Pravna klinika za ljudska prava”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici, u saradnji s Uredom Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, pokrenuo je i promovirao novi projekt “Pravna klinika za ljudska prava”, koji predstavlja nastavak brojnih aktivnosti međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini radi podizanja kapaciteta u pravosuđu i za implementacije najviših evropskih standarda u oblasti ljudskih prava.

U projektu “Pravne klinike” će sudjelovati dvadesetak studenata zeničkog Pravnog fakulteta, koji će imati ovaj dodatni vid edukacije, a u projekt će biti uključen i veći broj istaknutih pravnih autoriteta, brojni saradnici Vijeća Evrope, te članovi akademske zajednice, koji će sa studentima raditi kao predavači. 

Po riječima dekana zeničkog Pravnog fakulteta, Enesa Bikića, akcenat u realizaciji projekta biti će na praktičnom usavršavanju teorijskih znanja iz oblasti ljudskih prava.

-Za naše studente ovo je dobra prilika da tokom studija učestvuju u tako bitnom segmentu za pravnike, i da se već sada mogu navikavati na primjenu dostignutih  evropskih standarda  u ovoj oblasti- rekao je Enes Bikić.

“Pravna klinika” će se održavati na Pravnom fakultetu u Zenici, kao jedinom u Bosni i Hercegovini s ovim vidom nastave. Svečanosti promocije i otvaranja “Pravne klinike iz ljudskih prava”, u organizaciji Vijeća Evrope, prisustvovali su vršilac dužnosti šefa Ureda Vijeća Evrope u BiH Toni Pavlovski, sa saradnicima, te brojni naučni eksperti, strani predavači i studenti Univerziteta u Zenici.