Portal 072info

U Zenici počela petodnevna manifestacija Sedmica njemačkog filma

Petodnevna manifestacija “Sedmica njemačkog filma” počela je sinoć u Zenici u organizaciji Goethe-instituta u Sarajevu, Muzeja Grada Zenice i Filozofskog fakulteta Zenica.

Revija njemačkog filma je otvorena ostvarenjem “Voljene sestre” redatelja Dominika Grafa, koje je snimljeno prošle godine i govori kako se privatna utopija, kao i politička, u pozadini teško ostvaruje, jer je obrađivao odnose dviju sestara u doba francuske revolucije.

Na programu revije večeras je aktuelna filmska priča “Almanya – Dobrodošli u Njemačku” redatelja Yasemina Samderelija, koja kazuje o periodu od 1964.  do danas u životu jedne turske porodice, otvarajući pitanje “gdje je zaista dom?”.

U srijedu “Sedmica njemačkog filma” donosi zanimljivu priču “Hannah Arendt” autorice Margarethe Von Trotta, koja oslikava dinamičan portret intelektualke 20. stoljeća. Ona je posmatračica suđenja Adolfu Eichmannu u Jerusalemu. Riječ je o zanimljivom filmskom kazivanju iz njujorškog miljea i života njemačko-židovskih emigranata početkom šezdesetih godina.

Na projekcijama njemačkog filma u četvrtak će biti prikazan “Džek” redatelja Edwarda Bergera, a u petak film “Vrijeme kanibala” autora Johannesa Nabera.

Svi filmovi s revije njemačkog filma su prevedeni na bosanski jezik i titlovani, a sve projekcije prikazuju se u Muzeju Grada Zenica i besplatne su za građane. 

Fena

Podijelite članak