Portal 072info

U Zenici počeo 18. festival filma djece i omladine

U organizaciji Udruženja tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenica danas je počeo 18. festival filma djece i omladine, koji će ove godine okupiti najbolje mlade stvaraoce među učenicima osnovnih škola, uzrasta do 16 godina, te srednjoškolce, studenate i članove organizacija civilnog društva uzrasta do 22 godine.

Konkurencije je velika što pokazuje činjenica da su za ovogodišnji festival prijavljena 104 filma sa područja Zeničko-dobojskog kantona, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.

Stručni žiri je nakon pregledanja svih filmova predložio za nominacije ukupno 21 film, a oni najbolji će u nedjelju imati zvaničnu festivalsku promociju na kojoj će se dodijeliti nagrade.

Filmovi se takmiče u pet kategorija, posebno za svaki uzrast, a za prvonagrađene filmove su predviđene novčane nagrade.

– Osim projekcija autorskih filmova sa prošlogodišnjeg izdanja festivala, bitće održane projekcije nominovanih filmova za Grand Prix nagradu ovogodišnjeg festivala, te posebne projekcije “Rock´N´War” i “Gorčina osvete” u saradnji sa festivalom arTz”-  kaže direktor programskog dijela festivala Denis Samardžić.

U partnerstvu sa “British Councilom” bit će prikazano i sedam kratkometražnih filmova nagrađivanih ili nominovanih za BAFTA nagrade.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box