Portal 072info

U Zenici počeo Festival djece i omladine

U Zenici je počeo “Festival djece i omladine” na kojem će tokom dva dana publika vidjeti i 15 najboljih filmova sa sarajevskog omladinskog festivala filma, ali i prisustvovati nizu radionica i programa.

Prvi dan Festivala donosi projekcije osam filmova selekcije “7. SYFF”, a prikazani su “Na vodi”, “Grad”, “Žena drugog svijeta”, “Divčibare”, “At merde”, “Jugoslavija”, “Svaki drugi vikend” i “Living nightmares”, zatim promociju filma zeničkog autora Jasmina Pivića “One way ticket”, radionicu “Režija i produkcija“ s profesorom Srđanom Rodićem, posebnu projekciju filma “Pored mene” uz gostovanje režisera Stevana Filipovića i protagonista filma.

Svaki program vodiće mladi i afirmirani reditelji iz Zenice, Sarajeva i regije, a specijalne festivalske večeri dovode u Zenicu “poznata imena” iz filmske industrije mladih ljudi BiH i regiona.

Bit će predstavljeni mladi autori, organizirane radionice fotografije fotoreportera Reutersa Dade Ruvića, te režije i produkcije, koju će voditi profesor režije Srđan Rodić, dok će javne razgovore i osvrte na filmove voditi reditelj Mirza Begović.

Sutra, 5. decembra gosti su autori i protagonisti bh. filma “Soul train”.

Učesnici 17. “Festivala filma djece i omladine” ove godine dolaze iz Tuzle, Srebrenika, Živinica, Kalesije, Gračanice i Gradačca, Zenice, Zavidovića, Visokog, Kaknja i Breze, i svih općina Kantona Sarajevo.

Pristigla su 93 filma i to 44 učenika osnovnih škola, te 49 filmova srednjoškolaca i osoba do 20 godina. Filmovi su, osim po dobi autora, podijeljeni i po kategorijama.

Bit će izabrani najbolji po kategorijama, a odabrano je 13 onih koji se ističu. “Grand Prix” Festivala dobit će sveukupno najbolji film, po ocjeni višečlanog žirija.

Fena

Podijelite članak