U Zenici potraga za jajima, školjka i do deset maraka

U Zenici potraga za jajima, školjka i do deset maraka

U skoro svakom većem marketu u našoj zemlji proteklih dana bilo je skoro nemoguće kupiti školjku jaja. Dodatni šok za građane koji su, kako kažu, pukom srećom pronašli ovu osnovnu namirnicu na policama, predstavljale su cijene, koje se kreću i do deset maraka.

Posebno je alarmantna situacija u Zenici, gdje danima vlada nestašica, a rijetkost je i naći pakovanja od šest ili deset komada.

 Ptičija gripa

Da Bosnu i Hercegovinu zahvata novi val poskupljenja, govore razlike u sadašnjim cijenama i onima od prije nekoliko mjeseci. Prije samo nekoliko sedmica, cijena školjke jaja koštala je oko 6,60 KM, a danas je porasla na skoro osam KM. Na sarajevskim tržnicama školjka se mogla kupiti za šest, sedam ili osam KM, a cijena je ovisila o klasi i veličini jaja. Trenutna cijena ove namirnice je sedam, osam i devet, a na nekim mjestima čak deset KM.

Pakovanje od 30 jaja A-klase u tržnim centrima košta od 6,80 do 7,90 KM, dok školjka M-klase košta 7,20 KM.

uio-jaja

Podaci UIOBiH o izvozu od 1. januara do 20. februara 

Objašnjenja prodavača bila su podijeljena, dok su jedni tvrdili da slabo ide prodaja pakovanja od 30 komada te da su se zbog toga odlučili za prodaju manjih školjki, drugi tvrde da je nestašica zbog pojave ptičije gripe. Kako nam je kazala radnica u jednom zeničkom marketu, jaja nemaju u prodaji jer ih je nemoguće nabaviti.

– Mi ih nemamo gdje nabaviti. Šta se dešava, vjerujte da ne znamo – pojašnjava ona.

Našu potragu za jajima u Zenici uspješno smo završili u jednom većem marketu, gdje smo zatekli nekoliko pakovanja od 30 komada. Cijena školjke A-klase je 7,70 KM, dok S-klasa košta 7,30.

Peradari u BiH tvrde da su sve izvjesnija poskupljenja i nestašica konzumnih jaja u našoj državi, nakon što je taj scenarij već zabilježen u zemljama Evropske unije. Odgovor na pitanje šta se dešava na tržištu, zašto su poskupjela i zašto ih je sve manje na policama, potražili smo od  Armina Golubića, vlasnika firme „Koka produkt“ iz Konjica.

– Nisam dizao cijene jaja, kud ću više, nemam obraza. Nešto se sigurno dešava. Viđao sam šlepere jaja koji voze iz BiH za Srbiju i Crnu Goru. Upravo sam čuo da ih onda iz Crne Gore voze u Rusiju, jer je očigledno povoljnije – tvrdi on.

 Povećan izvoz

Posebno je ostao šokiran kada je u Sarajevu, gdje prodaje jaja, ugledao cijenu kartona, 360 jaja, koja je iznosila 100 KM.

– Radim ovaj posao već 20 godina i nikada to nisam doživio. Prije je karton jaja koštao 50 KM, a jučer je to bilo dvostruko skuplje – kaže Golubić.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, nije nam mogao potvrditi informacije o povećanom izvozu jaja. Prema evidenciji UIO, u od 1. januara do 20. februara BiH je u Srbiju i Makedoniju isporučila 96.942 kilograma jaja peradi i ptičijih jaja (svježih, u ljusci, konzervirana ili kuhana) ukupne vrijednosti 249.454 marke.

 Građani se nisu žalili udruženjima

Kontaktirali smo i udruženja za zaštitu potrošača. Ali, kako su nam kazali, niko od građana još im se nije požalio.

– Uvijek apeliramo da nam se jave svi koji vide bilo kakve promjene na tržištu ili nepravilnosti – kazali su nam iz Udruženja potrošača BiH.

avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE