Portal 072info

U Zenici projekcija dokumentarnog filma o Vaclavu Havelu ‘Život u slobodi’

Ambasada Republike Češke u BiH i EU info centar organizirat će u ponedjeljak, 21. novembra u Zenici projekciju dokumentarnog filma o Vaclavu Havelu “Život u slobodi” i diskusiju s ambasadorom Republike Češke u BiH Jakubom Skalnikom.

Događaj će biti održan u zgradi Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Zenici.

Film će biti prikazan na češkom jeziku sa titlovima na engleskom jeziku.

Václav Havel bio je češki dramski pisac, esejist, pjesnik, disident i političar. Havel je bio deveti i posljednji predsjednik Čehoslovačke (1989-1992) i prvi predsjednik Republike Češke (1993- 2003). Napisao je više od 20 predstava i brojna djela koja su prevedena na mnoge jezike.

Bio je predsjednik Fondacije za ljudska prava New Yorka, osnivač fondacije VIZE 97 i glavni organizator godišnje globalne konferencije Forum 2000. Bio je jedan od potpisnika Deklaracije o evropskoj savjesti i komunizmu (pokretanje Evropskog dana sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma) i član Savjeta za žrtve komunizma Memorial Foundation.

Dobio je mnoga priznanja, uključujući Predsjedničku medalju slobode od predsjednika SAD-a i Gandijevu nagradu za mir, saopćeno je iz EU info centra.

Podijelite članak