Portal 072info

U Zenici protesti zbog zagađenja

Ilustracija

Upravni odbor nevladine organizacije “Eko forum Zenica”, na održanoj vanrednoj sjednici, donio je odluku da zbog povećanja aerozagađenja u gradu, u nedjelju, 21. decembra organizira novo protestno okupljanje članova i simpatizera ove organizacije.

Osnova za donošenje ovakve odluke i organiziranje protesta je, kako je navedeno, motivacija građana Zenice za učešće u pripremi procesa za pokretanje tužbe protiv odgovornih osoba zbog “katastrofalnog stanja okoliša u Zenici“, ugrožavanja zdravlja građana Zenice i prikrivanje informacija o zagađenju zraka, vode i tla u Zenici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U pripremama za protestno okupljanje članovi “Eko foruma“ će putem on-line ankete zatražiti izjašnjavanje građana na pitanje “da li ste spremni podržati pokretanje tužbe protiv odgovornih za katastrofalnu ekološku situaciju u Zenici?”.

Uduženje “Eko forum“ je već prije dvije godine organiziralo masovne mirne proteste, nakon kojih je uspostavljen monitoring sistem za praćenje kvaliteta zraka i obavještavanje građana.

Posljednja zagađenja zraka u Zenici bilježe povećanje brojki na nekim mjernim stanicama, dok neke ne prikazuju stvarno stanje prisutnosti sumpordiksida i prašine u zraku, koje bi trebalo da bude znak za preventivnu zaštitu zdravlja građana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME