Portal 072info

U Zenici Prvi kongres osoba sa dijabetesom u BiH

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Savez udruženja dijabetičara u Federaciji Bosne i Hercegovine s udruženjima dijabetičara iz Republike Srpske organizira obilježavanje 14. novembra, “Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa”.

Centralni događaj „Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa“ ove godine je održavanje Prvog kongresa osoba s dijabetesom u Bosni i Hercegovini, i u naredna tri dana Zenica će biti domaćin ovog zanačajnog skupa.

Za Bosnu i Hercegovinu održavanje ovog skupa ima posebnu vrijednost, jer, prema procjenama Internacionalne dijabetes federacije, oko 9,2 posto njenih građana u dobnoj skupini između 20 i 70 godina ima šećernu bolest. Radi se o brojci od 353.430 osoba, i o procentu koji u razvijenim zemljama prelazi dvostruko nivo za alarm, a četiri posto je evropski nivo za uzbunu.

Prvi kongres dijabetičara okupit će 300 učesnika, i ima za cilj da promovira dijabetes kao javni zdravstveni problem, te da uvrsti grad Zenicu u konkurenciju za regionalni centar za dijabetes. Svoj dolazak na kongres su potvrdili delegacije Hrvatskog saveza dijabetičnih udruga, Dijabetološkog saveza Srbije i Sandra Brsec-Rolih, članica Glavnog odbora Internacionalne Federacije za dijabetes Evrope. Podršku kongresu je dala podpredsjednica IDF-a Europe Sehnaz Karadeniz i Internacionalna alijansa za pacijente IAPO.

Svečano otvaranje kongresa planirano je za sutra u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta, a radni dio u formi plenarnog i komisijskog rada bit će nastavljen tokom vikenda u hotelu “Zenica”.

Organizatori kongresa su Savez udruženja dijabetičara u Federaciji BiH, Udruženja dijabetičara iz Republike Srpske i Savez dijabetoloških udruženja u Bosni i Hercegovini.

Fena

Podijelite članak