Portal 072info

U Zenici radionica o smanjenju rizika od katastrofe

U Zenici je danas počela trodnevna radionicu o izgradnji kapaciteta centara u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, čiji je organizator Udruženje “Aarhus centar u BiH”, kao dio mreže Aarhus centara koji su uključeni u regionalni projekat OSCE-a za jačanje kapaciteta centara i njihovih partnera za smanjenja rizika od katastrofa.

Tokom održavanja radionice posebna pažnja će se posvetiti prezentacijama predstavnika općina Zenica, Doboj, Gračanica, Tuzla, Vogošća i Lukavac, o njihovim iskustvima i naučenim lekcijama tokom i nakon majskih poplava.

Na radionici će se razgovarati i o načinima smanjenje rizika od katastrofa u zajednici i principima komunikacije kroz prevenciju i podizanje svijesti građana, te o organizacijskim pitanjima Aarhus centra.

U radu skupa učestvovat će Nina Suomalainen, zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH, Sabina Jukan, direktorica Udruženja „Aarhus centar u BiH“, Samir Huseinbašić, šef odsjeka za strukturu i obuku u Ministarstvu sigurnosti BiH, Šefik Muhić, ekspert UNDP-a, Vanja Rizvić, uime Aarhus centar Tuzla, i Pavel Cincera, predstvnik REC-a.

Nacionalna radionica o izgradnji kapaciteta Aarhus centara i partnera u oblasti smanjenja rizika od katastrofa održava se pod pokroviteljstvom OSCE-a, Ministarstva vanjskih poslova Finske i Austrijske razvojne agencije.

Fena

Podijelite članak