Portal 072info

U Zenici u sklopu projekta „Od održive mobilnosti ka održivom miru“ postavljeno natkriveno biciklističko stajalište

E58BBA36 70C0 475F A265 F93D7A72CBE3
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Balkaravana 2020” dio je projekta „Od održive mobilnosti ka održivom miru“ koji se sprovodi uz podršku Regional Youth Cooperation Office (RYCO) i Western Balkans Fund (WBF). Na planiranju i realizaciji biciklističkih tura, zajedničkim su snagama radili Centar za životnu sredinu iz Banja Luke, Ulice za bicikliste iz Beograda, Priroda i društvo – Bajkultura iz Zenice, Biciklo.me iz Podgorice, te GO2 iz Skadra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U sklopu ovog projekta održane se četiri biciklističke ture u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, a partnerske organizacije su u svojim zajednicama ostavile suvenir u vidu biciklističkog parkinga. Tako je danas na lokalitetu Uglovnica postavljeno natkriveno biciklističko stajalište kapaciteta minimalno 12 bicikala. Parking za bicikla je lociran u samom centru grada i naši sugrađani mogu bezbrižno ostavljati svoja bicikla na istom dok obavljaju svoje svakodnevne obaveze.  Isto ovakvo stajalište bit će u narednih nekoliko dana postavljeno i u centru Banja Luke,  gradu koji je kao i Zenica uključen u Green Cities Action Plan inicijativu. Put biciklista od Banja Luke do Zenice ovjekovječen je i kratkim filmom koji možete pogledati na linku: youtu.be/3iaIMTgIJaQ.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Osim ovog projekta, Grad Zenica je u proteklih nekoliko godina izvršio nabavku stalaka za bicikla na 16 lokacija sa 59 stalaka, te nabavku i uspostavljanje bike sharing sistema bicikala sa postavljenih 63 bicikla na 14 lokacija. U narednom periodu nastavit će se aktivnosti na poboljšanju uvjeta i infrastrukture kako bi se građani motivirali da što više koriste biciklo kao ekološki najpovoljnije prevozno sredstvo.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 23
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zenica uskoro dobiva solarne klupe, pametna autobuska stajališta i urbane vrtove

Portal 072info

Dodatna sredstva za unapređenje zaštite okoliša Grada Zenice

Portal 072info

MASOVNA PODRŠKA KASUMOVIĆU: Izaći će nas 33.000 koji smo te podržali na proteste

072INFO PORTAL
REKLAMA
KRAJ REKLAME