AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

U gradu Zenica u toku je implementacija projekta “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima”, koji se realizuje u saradnji sa humanitarnom organizacijom Muslim Aid Sarajevo.

U sklopu ovog projekta dodijeljeno je 20 plastenika od 100 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje i sadnicama.

Tim povodom predstavnici Gradske uprave Zenica danas su obišli Halidu Karić, jednu od korisnica ove pomoći.

Poljoprivrednica Halida Karić i njena šestočlana porodica već su izvršili sadnju mnogih poljoprivrednih kultura na svojoj parceli u naselju Putovići, kao i sadnju krastavaca, paradajza i paprika u plasteniku koji su dobili od Grada Zenica i humanitarne organizacije Muslim Aid Sarajevo.

Istakla je da im podrška Gradske uprave Zenica u vidu plastenika i obezbjeđenih rasada puno znači, jer će dio ostvarenih prihoda moći plasirati na tržište i tako ostvariti dodatnu zaradu.

Pojedinačna vrijednost jednog plastenika je 2.739,00 KM, Grad Zenica sufinansirao je nabavku u visini 50 posto sredstava, Muslim Aid 40 posto, dok je vlastito učešće korisnika 10 posto, odnosno 273,90 KM.

Plastenici su dodijeljeni nakon provedene procedure po javnom pozivu koji je bio objavljen sredinom aprila tekuće godine.  

Pravo da učestvuju u javnom pozivu imale su socijalno i materijalno ugrožene osobe i mlade osobe sa područja grada Zenica koje posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište, kao i zemljište ustupljeno na korištenje ili u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.

Nastavak Projekta očekuje se u jesen, kada će biti dodijeljeno još 20 plastenika.