Portal 072info

U Zenici umro Ezher Ezo Arnautović

U Zenici je nakon duže bolesti u 92. godini umro nekadašnji predsjednik Općine Zenica i istaknuti društveni radnik Ezher Ezo Arnautović.

Rođen je u Travniku, gdje je završio osnovnu i građansku školu, a tokom školovanja priključuje se ilegalno naprednom omladinskom pokretu u borbi protiv fašizma.

Nakon Drugog svjetskog rata postao je profesionalni omladinski političar u rodnom gradu, a u maju 1960.  Arnautović postaje predsjednik Općine Zenica. Grad je za vrijeme njegovog predsjednikovanja krenuo brže u progres, dobio konture savremenog velegrada obogaćen bulevarom, širokim ulicama, bazenima, sportskim terenima s hiljadu stanova i modernim ugostiteljsko-turističkim objektima.

Tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu u 70. godini života se u činu pukovnika uključio u redove Armije BiH, a nakon rata je bio vijećnik u Općinskom vijeću Zenice.

Komemoracija povodom smrti Eshera Eze Arnautovića bit će održana 30. septembra, u velikoj sali Grada Zenice, a dženaza će biti klanjana nakon ikindije-namaza ispred Čaršijske džamije u Zenici, dok će se ukop obaviti na gradskom groblju Prašnice.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box