Portal 072info

U Zenici uskoro implementacija najveće međunarodne donacije

Predstavnici Njemačke razvojne banke “KfW”, Državnog sekretarijata za ekonomske poslove u Vladi Švicarske Konfederacije “SECO” sa menadžmentom JP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Zenica posjetili su danas Gradsku upravu Zenica.

Razgovarano je o projektima “Vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II” koji se zahvaljujući dobroj saradnji Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica sa KfW-om i SECO-m već implementira u Zenici, te projektu “Sakupljanje i tretman otpadnih voda Grada Zenica” kojim je planirana izgradnja glavnih gradskih kolektora i izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda.

Gradonačelnik Fuad Kasumović upoznao je prisutne o aktuelnim gradskim ekološkim projektima i naglasio da je poboljšanje kvaliteta života građana Zenice i zaštita okoliša jedan od prioriteta u radu Gradske uprave na čijem je on čelu.

Gosp. Stephan Raabe iz “KfW-a” tom prilikom prezentirao je program implementacije projekta “Sakupljanje i tretman otpadnih voda Grada Zenica” i naglasio da je svakako najvažnije potpisivanje finansijskih ugovora sa relevantnim institucijama što se očekuje do kraja ove godine. Dodao je, da je vrlo važno da se potpisnici Akcionog plana drže prihvaćenih standarda i poduzimaju mjere za unaprjeđenje i poboljšanje stanja vodnih objekata. Realizaciju projekta vrijednog više od 18 miliona eura, što je jedna od najvećih donacija u BiH, pratit će jedinica za implementaciju projekta formirana pri JP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica. Gosp. Raabe i gda Sibylle Hägler, SECO menadžer programa za BiH zanimali su se i za status lica koja borave na mjestu kampa Babino polje u Banlozima, gdje će biti izgrađena postrojenja za prečišćavanje.

Gradonačelnik Kasumović informisao je goste da će porodice iz ovog kampa biti adekvatno zbrinute, kao i da će Grad Zenica učiniti maksimalne napore da se projekti što prije implementiraju. 

U cilju što bržeg pokretanja neophodnih aktivnosti za realizaciju projekta “Sakupljanje i tretman otpadnih voda Grada Zenica” na inicijativu gradonačelnika Fuada Kasumovića, za srijedu, 25. oktobar 2017. godine zakazana je hitna sjednica Gradskog vijeća Zenica na kojoj će vijećnici Gradskog vijeća Zenica odlučivati o prihvatanju granta KfW-a i SECO-a za navedeni Projekat. (zenica.ba)

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box