Portal 072info

U Zenici uskoro počinje izgradnja centra za osobe s poteškoćama

Udruženje „DLAN“, kantonalno udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize, mikrocefalije i hidrocefalusa, uz pomoć Grada Zenice na čelu sa gradonačelnikom Husejinom Smajlovićem i investitorima, uskoro bi trebalo početi realizaciju vrlo važnog projekta. Naime, radi se o centru za osobe s poteškoćama koji bi trebao biti jedini te vrste u BiH, ali i šire. Selvedin Dedić, predsjednik Udruženja „DLAN“, ističe kako je sva potrebna dokumentacija za izgradnju centra gotova, te se očekuju investitori, a postoje naznake da su zainteresirani za ulaganje investitori iz Turske.

Završena je procedura dobijanja urbanističke saglasnosti, određena lokacija, a u izradi je i građevinska dozvola. Idejni i glavni projekat izradila je „AKSA“ iz Zenice, na čelu sa direktorom gospodinom Zvjezdanom Turkićem i službom za uređenje Grada Zenice. Centar kao takav bi trebao biti ponos Grada Zenice.

Kada je u pitanju upotrebna vrijednost centra, radi se o centru za resocijalizaciju, rehabilitaciju i zadovoljenje potreba osoba s poteškoćama kakav do sada ne postoji na našim prostorima. Kapacitet centra bio bi u početku 40 korisnika istovremeno, s tim da bi se broj mogao povećavati u odnosu na usluge i potrebe osoba s poteškoćama.

Što se tiče sadržaja koje će nuditi ovaj centar između ostalog tu su: slane sobe, senzorne sobe, muzičke sobe, bazeni, fizikalna terapija, različite radionice i mnoge druge usluge koje će svakako dobro doći korisnicima.

Početak gradnje ovog centra prema riječima rukovodstva Udruženja „DLAN“ planiran je za proljeće ove godine, ukoliko se ispune svi uslovi i dobiju potrebna sredstva za početak gradnje.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box