U zeničkom BNP-u premijera predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Povodom premijerne izvedbe predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“ prema motivima proze Danila Kiša, u režiji Zlatka Pakovića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica danas je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatovićumjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija, reditelj predstave Zlatko Paković i glumci i glumica iz ansambla predstave Adis Mehanović, Saša Handžić, Banjamin Bajramović i Adna Kaknjo. 

Premijerne izvedbe će biti upriličene u petak, 3. februara u 19.30 sati i u subotu, 4. februara u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.  

​Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je istakao zadovoljstvo zbog ponovne saradnje sa rediteljem Zlatkom Pakovićem u Zeničkom pozorištu. Kako je kazao Mijatović, ovo je 753. premijerna izvedba u zeničkom BNP-u, a dogovori za ovu predstavu su počeli čak prije pandemije, te se tako i ovaj naslov uklapa u repertoarsku politiku ove Kuće koja zagovara da tematika predstava bude aktuelna, savremena i da skreće pažnju na anomalije sadašnjice. 

ČITAJ JOŠ:  Tri predstave na ovosedmičnom repertoaru Zeničkog pozorišta

​Umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija je napomenula da je prvi put u Zeničkom pozorištu „Grobnica za Borisa Davidoviča“ bila izvedena prije četrdeset dvije godine. Dakako, ova predstava u savremenoj verziji i u režiji Zlatka Pakovića pokazuje drrštveno-politički-angažovani teatar, koji je nesumnjivo intrigantan i provokativan, te sve nas poziva na preispitivanje. 

​Reditelj predstave Zlatko Paković se zahvalio ekipi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na lijepoj saradnji, te je istakao da je Danilo Kiš posljednji jugoslovenski pisac, aujedno i svjetski pisac, upravo zbog zbirke pripovijetki „Grobnica za Borisa Davidoviča“ . Paković je istakao da se Kiš svojom prozom borio protivs staljinističkog upravljanja, a ova predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“ aktualizira i pokušava da pronađe staljinističke pristupe i upravljanja u današnjem društvu. Paković je ovom prilikom izjavio da je pokušavajući da preispita današnje staljinističke pristupe došao do tužilaštva i da upravo kroz tu ustanovu preispituje današnje mrtvilo i korumpiranost društva. 

ČITAJ JOŠ:  Bošnjačko poginjanje glave svagdašnje – reakcija Kluba zeničkih intelektualaca na predstavu „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“

​Glumci i glumica iz predstave Adis Mehanović, Saša Handžić, Banjamin Bajramović i Adna Kaknjo su se zahvalili na lijepom procesu rada i istraživanja u toku kreiranja ove predstave. Istakli su da je njihovo najveće nezadovoljstvo činjenica da u današnjem svijetu nisu mogli pronaći Borisa Davidoviča, jer su rijetki oni moralni primjeri ljudi koji su spremni žrtvovati sve zbog časti i pravde. Kako su naveli, ova predstava nas navodi da preispitujemo društvo, ali i sebe sami, te temeljno pitanje vlastite slobode. 

​U predstavi igraju: Adis Mehanović, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Mirza Bajramović, Uranela Agić, Lana Zablocki, Ermina Nišić i Adna Kaknjo. Kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a muziku Damir Avdić.

ČITAJ JOŠ:  Bošnjačko poginjanje glave svagdašnje – reakcija Kluba zeničkih intelektualaca na predstavu „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“
GODISNJICA
MARKETING