UBICE NA VLASTI: Preminula beba Berina Hamidović

UBICE NA VLASTI: Preminula beba Berina Hamidović

IMG_2357Čitavu je Bosnu i Hercgovinu obradovala vijest o tome kako je beba Belmina Ibrišević, koja nije imala matični broj, dobila JMB i pasoš, te uspješno otputovala na prijeko potrebno liječenje u Njemačku.

Za ovo su u velikoj mjeri zaslužni građani BiH koji su protestima ispred zgrade Parlamenta u Sarajevu danima tražili hitno donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju, za koji su novorođenčad uskraćena još od februara ove godine.

Beba Berina nije imala tu sreću

Međutim, u sjeni protesta i male Belmine, u Sarajevu se u međuvremenu odvijala druga tragedija. Humanitarna organizacija Hedija nedavno je pokrenula akciju za pomoć bebi Berini Hamidović, kojoj je dijagnosticirano teško oboljenje traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze, usljed kojeg nije mogla da jede.

Nakon što je Berina operisana u Sarajevu, ali nažalost bezuspješno, hitno je trebala biti prebačena u Beograd gdje je operacija trebala biti ponovljena.

Kako su Berinini roditelji nezasposleni, njihovi su prijatelji i susjedi uspjeli skupiti dovoljno novca za troškove puta, no nisu uspjeli da prikupe potrebnu dokumentaciju za prelazak granice, gdje su ih dočekali novi problemi.

Ipak, beba je uspjela preći granicu, gdje ponovo, usljed administrativnih problema nije uspjela biti operisana. Nažalost, u međuvremenu je dobila sepsu (trovanje krvi), te njen život nije mogao biti spašen.

Dženaza Berini Hamidović će biti održana u ponedjeljak u 14 sati na groblju Vlakovo – potvrdila je ovo za Radiosarajevo.ba Azra Velagić Macić, organizatorica humanitarne akcije za Berinu Hamidović ispred udruženja Hedija.

Nedužna žrtva bh. sistema
Sudbina bebe Berine pogotovo je tragična u svjetlu nedavne informacije o tome kako postoji Federalni fond zdravstvenog osiguranja koji kroz tzv. 'vertikalni program' snosi sve troškove odlaska, boravka na klinici i liječenja u skladu s njihovim redovnim procedurama. Upravo je na ovaj način omogućen i odlazak Belmine Ibrišević na liječenje u Njemačku, te nije bilo potrebe za prikupljanjem novca kroz humanitarne akcije.

Iako je mala Belmina Ibrišević imala sreće da ode na potrebnu operaciju, isto se nažalost ne može reći za bebu Berinu, koja je nedužna žrtva bh. sistema.

Radiosarajevo.ba

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica