15
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika
Kurbani 2021

Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku kojim je predsjedavala sutkinja Lazarela Porić, osudilo je na je na jednistvenu kaznu zatvora od 16 godina i osam mjeseci Ćamila Hašića (27) iz Novog Travnika koji je 9. decembra prošle godine hicima iz automatske puške usmrtio punca pastira Dževada Ramulja (51).

Optuženom produžen pritvor

Hašiću je produžen pritvor koji može trajati najviše devet mjeseci ili do nove odluke suda.

U presudi se navodi da je Hašić zločin počinio zajedno sa Š. R (15) sinom žrtve o njegovim maloljetnim rođakom H. R.

Njih trojica su iz kuće oštećenog Dževada predhodno uzeli automatsku pušku sa bojevom municijom koju su ostavili u Opel Astru. Da bi obezbjedili alibi, kobnog dana su oko 18 sati posjetili porodicu Sabahudina Ramulja, koji stanuje u njihovoj blizini, gdje su se zadržali do 22 sata.

Zatim se Hašić s maloljetnicima Opelom dovezao do mjesta gdje Dževad drži kamp- kučicu u kojoj je on spavao dok je čuvao ovce u selu Muholjići kod Novog Travnika.

Motiv veća suma novca

Upali su u kamp-kućicu i Hašić mu je pucao u glavu i tijelo dok je punac spavao. S razdaljine od oko dva metra, Hašić je ispalio više hitaca i tom prilikom Dževadu je nanio pet prostrijelnih rana od kojih su tri bile u predjelu glave.

Iako je Hašić prijavio da je našao tijelo punca, ubzo se slomio i priznao zločin. Motiv ubistva je veća suma novca koju bi nakon Dževadove smrti naslijedila njegova porodica.