Ubicu inspirirao Karadžić: Tri godine od terorističkih napada na džamije u Christchurchu

f67511c474bf2a579bdb5dd383303fce
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prošle su tri godine od napada na dvije džamije u Christchurchu, na Novom Zelandu, kada je naoružani Australac Brenton Tarrant poluatomskim oružjem ubio 51 osobu i ranio nekoliko desetaka njih.

Napad u Christchurchu je bio najsmrtonosniji masakr na Novom Zelandu, a nakon nekoliko sedmioca usvojen je zakon kojim je zabranjeno posjedovanje vojnog poluautomatskog oružja, s ciljem sprečavanja ponavljanja ovakvih događaja.

Tarrant je osuđen na doživotnu kaznu zatvora nakon što je proglašen krivim za za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva te za krivično djelo terorizam.

ČITAJ JOŠ:  MMF objavio crne prognoze: Najgore tek dolazi, za mnoge ljude 2023. godina će se činiti kao recesija

“Inspiraciju” za terorističke napade u novozelandskom Christchurchu Tarrant je pronašao u BiH, odnosno u velikosrpskoj ideologiji i zločinima koje su snage predvođene osuđenim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem počinile nad Bošnjacima u BiH.

– Iz Krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci. Čuvajte se ustaše i Turci, ustaše i Turci. Karadžiću, vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje. Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje – stihovi su pjesme koju je Tarrant slušao na putu do džamije, u kojoj je započeo svojoj krvavi pohod.

ČITAJ JOŠ:  U nekoliko gradova u BiH zabilježena masovna odustajanja članova biračkih odbora

Trajne povrede od devet metaka nisu spriječile Temela Atacocugua da u utorak, na treću godišnjicu pokolja 51 muslimana, završi dvosedmičnu šetnju i vožnju biciklom za mir.

Atacocugu je krenuo da prati 360 kilometara dugu vožnju od Dunedina do dvije džamije u Christchurchu.

– Želio sam popraviti ovu štetu. Zato što je prije tri godine to putovanje započeto s mržnjom – rekao je Atacocugu.

Atacocugu, 47, rekao je da želi blagosloviti rutu i usput prikupiti novac u dobrotvorne svrhe.

ČITAJ JOŠ:  16-godišnja Adisa Imšić, čiji je nestanak prijavljen, vratila se kući, bila kod tetke, nije imala mobitel

Namjeravao je prepješačiti cijelu udaljenost, ali je otprilike na pola puta dobio jake žuljeve nakon što se vrijeme promijenilo sa vrućeg na kišu sljedećeg dana.

Dobio je i trovanja krvi, te je na kraju proveo nekoliko dana u lokalnoj bolnici.

GODISNJICA
MARKETING