‘Ubila sam sina da ga zaštitim od seksualnog mučenja’

Tužitelj u slučaju Matthew Bogdanos istaknuo je kako je njen sin Jude umirao nekoliko sati, i pritom dodao: ‘ Jedina osoba od koje je Judeu trebala zaštita je upravo ona osoba koja ga je trebala najviše štititi’

Započelo je suđenje multimilionerki iz New Yorka koja je svom osmogodišnjem sinu dala smrtonosan koktel lijekova i alkohola.

Gigi Jordan je 54-godišnja uspješna poslovna žena, koja je karijeru ostvarila u području farmacije.

Tog kobnog dana u njujorškom apartmanu u kojem noćenje košta 2.300 dolara, zdrobila je razne tablete i pomiješala ih sa sokom od narandže i votkom, a potom prisilila sina da ih popije. Usipala je svom bolesnom sinu taj koktel u grlo.

Njen sin Jude Mirra bio je autistično dijete. Kasnije dijagnoze i opis bolesti uključuju i PTSP, odnosno posttraumatski stresni poremećaj.

Policija je upala u sobu Peninsula hotela na Petoj aveniji u februaru 2005. – ugledali su rastrojenu gđu. Jordan kako leži na podu pored tijela svog, tada već mrvog sina.

Na tepihu hotelske sobe ležala je porazbacana gomila tableta, čak 5.800 tableta, među njima stotine Xanaxa i Ambiena.

Dok joj je sin ležao mrtav u sobi, gđa. Jordan je slala mail svom financijskom savjetniku u kojem mu je dala nalog da izvrši transfer 125.000 dolara s računa sinovljeve zaklade na njen račun.

Izjavila je kasnije kako je ubila svog sina kako bi ga oslobodila tereta života koji žive osobe s posebnim potrebama.

Tužitelj u slučaju Matthew Bogdanos istaknuo je kako je njen sin Jude umirao nekoliko sati, i pritom dodao: ‘ Jedina osoba od koje je Judeu trebala zaštita je upravo ona osoba koja ga je trebala najviše štititi’.

Gđa. Jordan priznaje da je ona sama napravila smrtonosan koktel i prisilila sina da ga popije, no njen tim odbranu temelji na tvrdnji da njen motiv nije bio sebične prirode, već upravo suprotno: tvrde kako je njena stravična radnja bila vođena strahom i očajem.

‘Nakon bezuspješne potrage za tretmanom koji bi njenog sina izliječio od autizma, i vjerujući da je zbog sinovljeve bolesti i njen život na neki način ugrožen, gđa. Jordan je kao jedini izlaz vidjela ubistvo sina’, rekao je na suđenju njen advokat Allan Brenner. ‘Donijela mu je mir koji mu nije mogla osigurati za vrijeme života’.

No, tužitelj Bogdanos istaknuo je kako je gđa. Jordan cijeli čin pomno isplanirala, i doslijedno provela, gotovo kao da je u pitanju poslovni plan.

Bogatstvo Gigi Jordan procjenjuje se na 40 miliona dolara. To je bogatstvo stekla u prvom braku, zajedno s prvim mužem Raymondom Mirrom s kojim je osnovala farmaceutsku kompaniju. No, razvela se od muža, i napustila posao kako bi se u potpunosti posvetila svom bolesnom sinu.

Nedugo nakon toga počela je sumnjati da je njenog sina seksualno iskorištavao njegov biološki otac, a njen drugi muž, bugarski instruktor joge Emil Tzekov.

To je zlostavljanje, vjerovala je, indiciralo katatoničnu psihozu koja nalikuje autizmu. Tvrdi kako joj je sve te strahote otkrio sam Jude koji je s njom komunicirao putem svog Blackberryja, gestama i nekim osnovnim riječima.

Istovremeno, postala je uvjerena kako je prvi muž Raymond Mirra planira ubiti ne bi li se riješio nekih svojih poslovnih dubioza. Ako bi ona bila mrtva, strahovala je, njen sin Jude ponovo bi došao u ruke svom biloškom ocu, i seksualno zlostavljanje bi se nastavilo.

‘Bila sam stjerana u čošak’, ispričala je prije dvije godine za New York Daily News. ‘Ja sam majka koja je htjela svog lijepog i mladog sina zaštititi od daljnjeg seksualnog mučenja’.

No, niti Raymond Mirra niti Emil Tzekov nikada nisu bili optuženi. I jedan i drugi negiraju njene optužbe, a Emil Tzekov je i tužio zbog, kako kaže, ‘neistinitih navoda’.

Gigi Jordan mogla bi, ukoliko bude proglašena krivom za ubistvo drugog stepena, biti osuđena na život iza rešetaka. Doživotno.

Jutarnji.hr

Prethodni članakKako da prestanete da se svađate s voljenom osobom?
Sljedeći članakA ja bih se s tobom topila…