Ubistvo, alkohol i olakšavajuće okolnosti: Šta o ovoj mračnoj temi kažu advokati?

policija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Gotovo da nema dana, a da bh. ceste ne odnosu po nekoliko života, mahom mladih.

Najčešći uzrok istih je neprilagođena brzina, nepoštivanje i nepoznavanje saobraćajnih propisa, ali i vožnja pod dejstvom alkohola.

Ishodi nesreća za ovim posljednjim uzrokom su u najvećoj mjeri fatalni, a samo rijetki uspjevaju da “izvuku živu glavu”. 

Nesavjesni vozači koji voze pod dejstvom alkohola ugrožavaju sebe, ali i što je još gore, i ostali vozače koji mogu nastradati ni krivi ni dužni.

Da je alkohol, ako ne najveći, onda jedan od najvećih uzoroka povezanih sa ubistvima govori i statistika, koja potvrđuje upravo to.

ČITAJ JOŠ:  “Za mjesec 19.000 ljudi obrisano iz evidencije, a samo 8.000 ih zaposleno”

Najsvježiji primjer ubistva pod dejstvom alkohola imali smo prošle sedmice, kada je u jednom lovačkom domu u Trnovu iz vatrenog oružja ubijen muškarac.

Kasnije je ustanovljeno kako je ubica bio pod određenim dejstvom alkohola, a da li bi mu Sud mogao “progledati kroz prste” baš iz razloga što je te kobne noći konzumirao alkoholna pića saznajte u nastavku.

Upravo je to bila naša tema za ovu sedmicu: Postoje li olakšavajuće okolnosti za ubistvo, ako je ubica bio u alkoholiziranom stanju?

Advokat Duško Tomić je kategoričan po ovom pitanju.

“Ne, naportiv! Ona lica koja su pod dejstvom alkohola i narkotika počinili određena djela, za njih ne postoje olakšavajuće okolnosti! To bi im trebala biti otežavajuća okolnost”, poručuje za portal Radiosarajevo.ba.

Međutim, poručuje kako postoje izuzeci po ovom pitanju.

ČITAJ JOŠ:  Ovo su najnovije cijene goriva u Srbiji: Skuplje ili jeftinije u odnosu na BiH?

“Radi se o duševnim bolestima i to ne svim! Takve osobe imaju tzv. faze ‘čiste i ‘tamne svijesti’. Osobe sa ‘tamnom svijesti’ imaju određene periode kada ih se ne može teretiti za ono što počine. Napominjem, to su izuzetno rijetki slučajevi…”, dodaje bijeljinski advokat za portal Radiosarajevo.ba.

Isto smo pitanje postavili njegovom sarajevskom kolegi, Damiru Koldži, koji  je za razliku od Tomića za portal Radiosarajevo.ba dao potpuno suprotno mišljenje:

“Na to se može odgovoriti i sa da i ne… Zašto je neka osoba sebe dovela u to stanje to je posebno pitanje. Nije dovoljno samo reći ‘Večeras ću uzeti flašu pića, popiti ga i napraviti djelo za koje neću biti kažnjen…’ To ne ide tako.”

ČITAJ JOŠ:  NESREĆA U ZENICI: Povrijeđen dječak

“Međutim, ako je izvršilac djela sjedoi sa nekim za stolom i ako su pili pa u toj ‘pjanskoj atmosferi’ došlo do ubistva, onda tu imate nešto što se zove ‘smanjena uračunljivost

GODISNJICA
MARKETING