Ublažavaju se mjere u dijelovima BiH: Otvaraju se bašte, djeca u klupama

Ublažavaju se mjere u dijelovima BiH. Kanton Sarajevo otvara bašte, ugostiteljskim objektima dozvoljena je dostava hrane i pića, šalterska prodaja, te posluživanje hrane i pića u vanjskom dijelu objekta. Uslov je da je prostor otvoren s najmanje tri strane. Dozvoljen je i rad fitness centara i teretane isključivo za individualne treninge, bazeni mogu raditi samo za trenažne procese, dok će se i nastavni proces i dalje odvijati online. S ublažavanjem mjera ide i RS. Ivana Erić objašnjava u priči koja slijedi.

Ublažavaju se mjere u Republici Srpskoj. Učenici od VI do IX razreda osnovnih škola u RS vraćaju se u školske klupe od ponedjeljka, 12. aprila. U prevoznim sredstvima na međugradskim linijama ne može biti više putnika u odnosu na broj sjedećih mjesta, dok na gradskim linijama može biti 50 posto ukupnog kapaciteta prevoznog sredstva. Odobreni su i treninzi sportskim organizacijama, ali u grupama do 30 osoba. Bioskopi i pozorišta ostaju zatvoreni.

“Od 12.4. do 19.4. dozvoljava se rad školama od 6. do 9. razreda, djeca se ponovo vraćaju u školske klupe, dozvoljen je rad muzeja i galerija. I dalje možemo reći da je epidemiološka situacija u RS izuzetno nepovoljna, da ona za sad ima karakter stabilizacije. Međutim, brojevi na dnevnom nivou su visoki u odnosu na one koje bismo željeli da imamo u ovom trenutku s obzirom na proces vakcinacije koji se odvija”, kazao je Branislav Zeljković, Institut za javno zdravstvo RS.

Situacija po kantonima
U FBiH, svaki kanton ima svoje mjere. Sedmodnevna incidenca u KS je u padu. 31.3. bila je 639. Petog aprila – 490, 8.4. – 366. Ipak, ni ovakva situacija ne opravdava činjenicu da BiH strane državljane prima na svoju teritoriju bez dokaza da nisu zaraženi korona virusom.

“Sve zemlje u regionu uvele su te testove, iz nekog razloga BiH nije odgovorila tom zadatku. Dolazak u BiH, ponavljam još jednom, bi trebao biti praćen, ulaznim PCR testovima”, kazala je Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS i članica Kriznog štaba.

Izostanak te mjere u periodu masovnijih ulazak u zemlju mogao bi biti uzrok pogoršanja epidemiološke situacije, smatra Pilav – kao i nestavljanje postojećih mjera pod kontrolu, upozoravaju iz HNK.

“Ako mjere imamo a nisu kontrolisane u punom opsegu, one su samo kozmetika, a to je trenutno takvo stanje u HNK. Jedino što možemo uraditi je na individualnoj razini, na osobnom ponašanju”, kazala je Kristina Bevanda, v.d. direktorice Doma zdravlja Mostar.

Da sve ne bude samo kozmetika potrudiće se i u ZDK. Dakle, pojačane kontrole, bez pooštravanja mjera. I dalje rade tržni centri i ugostiteljski objekti. Od posljednjih restrikcija došlo je ublažavanja u prethodnom periodu kada su u rad pušteni i vrtići.

“Nećemo pooštravati dodatno mjere nego ćemo insistirati na provođenju mjera, pojačanim kontrolama. Imali smo zabranu rada predškolskih ustanova. Sve ustanove koje su dobile odobrenje Instituta za zdravlje i sigurnost hrane počele su sa radom”, kazao je Adnan Jupić , ministar zdravlja ZDK .

“I ovdje imate policijski sat od 21 do 5 ujutro. Sve naredbe koje donese Federalna vlada su primjenjive u našem kantonu. Ostalo se radi o finesama, ne mislim da je ovdje nešto manje ili više restriktivno, istakao je Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Nove mjere u Brčkom
Nova mjera u Brčko distriktu, odnosi se na skraćivanje radnog vremena privrednim subjektima, i odvijanje nastave.

“Do sada radno vrijeme je bilo do 20h sada je do 19h. U narednoj sedmici biće dozvoljeno odvijanje nastave za učenike od 1. do 4. razreda. OŠ, kao i maturantima srednjih škola, u Brčko distriktu BiH nema online nastave. U narednih 7 dana ostaje naredba da je policijski čas od 22h do 5h i dalje na snazi”, kazao je Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH.

U većem dijelu BiH na snazi je period stabilizacije. Nadležni ističu da će kratko trajati ukoliko svaki pojedinac ne pokaže stabilnost i ozbiljnost u odgovornom ponašanju. U suprotnom, mjere su samo šminka koja će privremeno prikriti činjenicu da će sve ovo trajati mnogo duže nego što želimo.

IZVORN1
Prethodni članakKim Džong Un upozorio građane na tešku krizu
Sljedeći članakVijeće ministara o zaduženosti: Svaki stanovnik BiH dužan po 3.442 KM