Portal 072info

Učenica 8. razreda krila da je već u petom mjesecu trudnoće

trudnica

Dijete čeka bebu: Djevojčica (14) je navodno u vezi sa starijim dečkom. Ljekari ističu kako je rizik kod ovakvih trudnoća velik, i za mladu majku i za njenu bebu.

Učenica 8. razreda OŠ “Vladimir Nazor” u Pribislavcu kraj Čakovca u poodmakloj je trudnoći, što je iznenadilo njene školske prijatelje i djelatnike škole, ali i porodica.

– Da, istina je, ali ja kao direktor još ne mogu reći ništa. Unatrag sedam godina, otkad sam na toj funkciji, nismo imali ovakav slučaj budućeg majčinstva. Slijedi dogovor na nivou škole i s Centrom za socijalnu izdržavanje, a djevojčici ćemo pružiti sve uslove da privede kraju osmi razred. Sve zavisi o tome kako će se emocionalno i fizički osjećati. Malo smo još iznenađeni, ali spremni smo maksimalno joj izaći u susret. Čak i polaganjem ispita ako bude potrebno – kaže direktor osnovne škole u Pribislavcu Bruno Matotek ističući kako za sada prvenstveno govori u svoje lično ime, a ne kao direktor.

Roditelji su se, kaže, javili i spremni su sarađivati kako bi djevojčici olakšali cijelu situaciju. Ostalo će odraditi nadležni Centar za socijalnu izdržavanje.

Prema pričanju, djevojčica je već u petome mjesecu trudnoće. Do sada je to krila, kao i navodnu priču o ljubavi s nekoliko godina starijim mladićem koji ne živi u Pribislavcu.

– Ne želimo govoriti za medije, šokirani smo. Ipak, roditelji smo i spremni smo suočiti se s tim u dogovoru s nadležnim institucijama – rekli su roditelji trudne osnovnoškolke.

U policiji su nam rekli da je u toj domeni rada tokom protekle godine podneseno više kaznenih prijava, ali da radi zaštite podataka ne mogu dati detaljne informacije.

U Centru za socijalnu izdržavanje od direktorke Antonije Canjuga saznali smo da trenutno u Međimurskoj županiji ima više trudnih djevojčica u dobi od 12 ili 13 godina.

Ginekolog iz zagrebačke Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, dr. Mislav Luka Domljan, kaže da djevojčica u toj dobi može imati nedovoljno razvijenu maternicu, a i dijete može imati malformacije koje se na vrijeme ne prepoznaju. To, dodao je, može ugroziti život i bebe i majke.

– Djevojčica od 14 godina moraće sad naglo sazreti te naučiti biti odgovorna. Moraće svoje dijete dojiti i zdravo hraniti te se brinuti o njemu. Danas često gledamo da su se djevojčice u toj dobi fizički razvile, pa izlaze i žive život koji nije primjeren njihovim godinama. Roditelji se za to vrijeme bave pukim preživljavanjem i iz takvih situacija proizlaze maloljetničke trudnoće – kaže dr. Domljan, kojem je najmlađa rodilja u praksi imala samo 12 godina. Rizici su, tvrdi, kod takvih porođaja zaista golemi.

Savjetovališta čine za mlade trudnice više nego država…

Centri za socijalnu izdržavanje vrlo su neefikasni kad je riječ o ovakvim slučajevima. Nasreću, tu su savjetovališta za maloljetne trudnice i njihove porodice. Jedno od njih je Mama je mama, osnovano pri organizaciji roditelja Korak po korak u Zagrebu.

24sata.hr 

Podijelite članak