Učenici iz BiH izbjegli tragediju: U učionici se srušio strop

25eb29aa0c6d91bc87d519596bdda87b
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U jednom od kabineta Mješovite srednje škole (MSŠ) Tuzla u ponedjeljak oko 16 sati srušio se strop, ali velikom srećom niko nije povrijeđen jer učenici u tom momentu nisu bili u učionici.

– Mi sumnjamo da su okidač bili potresi koji su se dešavali u petak i u subotu, pa je možda preko vikenda došlo do nekog oštećenja, koje je dovelo da rušenja u ponedjeljak. Šta se tačno desilo, utvrdit će stručnjaci. Mi smo imali sreću da su učenici u ponedjeljak bili na izletu u Sarajevu, tako da u učionici nije bilo nikoga – kaže direktor MSŠ Tuzla Alis Begić.

Urušavanje se desilo u kabinetu praktične nastave za krojače u kojem djeca redovno imaju časove, pa je velika sreća da nije bilo povrijeđenih. Pričinjena je samo materijalna šteta na četiri krojačke mašine.

– Već utorak smo imali sastanak s ministrom obrazovanja Ahmedom Omerovićem i pomoćnicom ministra Jasminkom Kurević i dogovorili smo naredne korake. Prevencije radi nastava će se odvijati online, dok se ne uradi procjena sigurnosti objekta. Građevinski institut iz Tuzle danas bi trebao početi svoje aktivnosti u vezi s procjenom – kaže Begić.

Pored Mješovite, online nastava odvijat će se i u Hemijskoj školi jer su obje smještene u istoj zgradi.

Begić dodaje da učenicima i nastavnicima ide u prilog to što su prva tri dana naredne sedmice neradni, pa ima vremena da se urade sigurnosne provjere.

– Nadamo se da ćemo već od četvrtka naredne sedmice raditi normalno – zaključio je Begić.

Učionica je očišćena, sav šut je izbačen, a sada slijede sigurnosne procjene.

Faktor.ba