Učenici iz Sarajeva napravili crijep koji mijenja boje i proizvodi električnu energiju

18-godišnji Haris je rođen u Njemačkoj, ali živi u Sarajevu. Četvrti je razred Elektrotehničke škole, te osnivač Greentech Group koja stoji iza projekta ‘Pametnog solarnog crijepa’. Kako nam kaže, prvi su na Balkanu s ovom idejom za koju se nadaju da će postići veliki uspjeh.

Svrha crijepa je da štiti kuću od različitih vremenskih uvjeta (kiša, snijeg), kao i da proizvodi električnu energiju.

Na ideju je došao prije nekoliko godina kada je Sarajevo bilo u kolapsu zbog snijega.

– Kod mog susjeda se od težine snijega urušio krov, pa sam se bacio na posao kako bi smislio nešto što će to onemogućiti.

U prvoj fazi razvijanja projekta, odlučio sam da crijep bude građen od lakih materijala kao što su karbon i plexiglass. U drugoj fazi razvijanja projekta, dodao sam na prvobitnu ideju električne grijače koji će topiti snijeg i neće mu dozvoliti da ostane na krovu, priča nam Haris.

U trećoj fazi kreiranja crijepa odlučio je s prijateljima dati crijepu nešto što će ga činiti počasnim gostom 21 stoljeća. Odlučili su dodati solarne ćelije koje će stvarati električnu energiju.

– Glavne značajke crijepa su što proizvodi električnu energiju, ima u sebi električne grijače koji se uključe zimi i spriječavaju da snijeg ostane na krovu, štiti kuću od razičitih vremenskih uvjeta, građen je od materijala koji mu pružaju čvrstoću koju ne posjeduje standardni crijep, a u isto vrijeme mu daju lakoću, kaže Haris.

Dodaje kako se može dogoditi i višak električne energije koja se može prodati.

Ono što je zanimljivo kod ‘Pametnog solarnog crijepa’ je to što će imati aplikaciju na mobitelu s koje se može kontrolirati i nadgledati sve.

– Pametni solarni crijep ima malu LED diodu koja može mijenjati boje tako da ćete putem mobitela moći promjeniti boju krova za Božić, Novu godinu ili neki drugi praznik, napominje Haris.

– Za ‘Pametni Solarni Crijep’ možemo garantirati da je nešto novo i prvi put u svijetu napravljeno s prostora Balkana, tvrdi ovaj inovator.