Učenici jednog razreda sarajevske škole ni danas nisu na nastavi, protestuju zbog odlaska učiteljice

Screenshot 4 5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Roditelji mališana jednog odjeljenja četvrtog razreda Osnovne škole “Behaudin Selmanović” u Briješću, i drugi dan otkako je škola počela, protestuju zbog toga što je njihovoj djeci dodijeljena nova učiteljica.

Naime, njihova učiteljica Elvira Žunić, zbog isteka ugovora prestala je sa radom u školi “Behaudin Selmanović”, a djeci je dodjeljena druga učiteljica koja je uposlena na tromjesečni ugovor kao zamjena drugoj učiteljici koja je trenutno na bolovanju.

Mersiha Vrnjak je jedna od majki koja već drugi dan protestuje pred školom zbog odlaska učiteljice njihove djece, uz nadu da će izboriti prava za svoju djecu.

“Jučer su mališani trebali sjesti u klupe, ali naša djeca neće iz razloga što je njihova učiteljica otpuštena. Direktor Jasmin Marevac jučer je izjavio kako nije bilo potrebe za novom učiteljicom, niti je uopće bilo u planu da se primi nova učiteljica. Učiteljica naše djece je otpuštena, a u međuvremenu je primljena nova na mjesto učiteljice koja je otišla na bolovanje”, kazala je.

Ona je dodala da su roditelji išli u Samostalni sindikat i istakla da je Sindikat na čelu sa Saudinom Sivrom uz njih.

Dženana Muratović istakla je da njihova djeca ne idu na nastavu, a roditelji su potpisali i peticiju.

“U suštini svi su ovdje zaboravili da se radi o djeci. Mi smo ovdje zbog naše djece, a ne zbog Marevac Jasmina. Danas je ovo problem naše škole, sutra će biti neka druga škola u Kantonu. Mi nismo protiv učitelja i nastavnika, mi smo za našu učiteljicu. Nas ne zanimaju ni vlade ni direktori, već samo naša djeca”, kazala je.

Roditelji su stava da je sve na štetu njihove djece te naglašavaju da žele da se učiteljica vrati.

“Rekli smo direktoru da nam ponudi rješenje. Pitali smo: Da li će s njima raditi pedagogica? Kako će se oni navići? To su djeca od devet godina, njihova učiteljica je njima bila kao majka. Ta žena se njima posvetila 100 posto, a otpuštena je zato što joj je istekao ugovor”, kazala je.

Nastavlja da prema trenutnom zakonu učiteljica da je ostala na svojoj poziciji, trebao bi joj se dati ugovor za stalno.

“Zbog toga se Mrevac brani jer ne želi da stvara pritisak ministarstvu da ne bi bilo više izdataka zbog naše učiteljice. Bit će višak učiteljica, međutim, on je zaposlio novu učiteljicu na tri mjeseca. Mi nemamo ništa protiv nove učiteljice, ali mi želimo prijašnju učiteljicu naše djece Elvedinu Žunić”, kazale su.

Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Kantona Sarajevo u maju je uputio Ministarstvu odgoja i obrazovanja zahtjev za davanje saglasnosti za raspisivanje konkursa, koje daju školama, promjene na period od tri godine, odnosno od 1. septembra 2021. do 31. augusta 2024. godine. Međutim, zahtjev nije prhvaćen te su se i ovog septembra roditelji i učenici suočili s istim problemom.

Slična situacija desila se i u Osnovnoj školi “Edhem Mulabdić”, zbog nove učiteljice roditelji mališana jednog odjeljenja su najavili bojkot nastave.

GODISNJICA
MARKETING